Meme Kanserinden Korunmak Mümkün

Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Sami Cebelli, meme kanserinde teshisin önemine vurgu yaparak; “Meme kanserine bagli ölümlerde yüzde 30 oraninda erken teshis ile azalma saglanmaktadir” dedi.

Meme Kanserinden Korunmak Mümkün


Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Sami Cebelli, Meme Kanseri Farkindalik Ayi etkinlikleri kapsaminda önemli açiklamalarda bulundu. Meme kanserinin dünya genelinde en çok görülen kanser türlerinden biri oldugunu vurgulayan Op. Dr. Sami Cebelli, kadinlarda görülen kanser türlerinin basinda meme kanserinin geldigini, erken teshis edildigi takdirde meme kanserine bagli ölümlerin yüzde 30 oraninda azalma saglandigina dikkat çekti. Op. Dr. Sami Cebelli, ”Meme kanseri kadinlarda en sik görülen kanser türüdür. Hayat boyu her 8 kadindan birinin meme kanserine yakalanma riski vardir. Bunun disinda her yüz meme kanserinden biri erkeklerde görülür. Meme kanserlerinin sadece yüzde 7-9 oraninda ailesel geçisli oldugu saptanmistir. Anne tarafinda kirk yas altinda meme kanseri öyküsü, ailede iki tarafli meme kanseri olmasi ve erkek meme kanseri görülmesi ailesel geçise isarettir. Bu tür ailelerde kadinlarin genetik danismanlik almalari ve kontrollerini düzenli bir sekilde yaptirmalari gerekmektedir. Meme kanserinin en sik görülen türü süt kaynaklarindan kaynaklanan duktal kanserlerdir” dedi.



“Meme kanserinin ek sik rastlanan belirtisi memede agrisiz, zamanla büyüyen bir kitledir”

Meme kanserinin belirtilerine deginen Op. Dr. Sami Cebelli, “Meme kanserinin belirtilerinden de bahsedecek olursak en sik rastlanan belirtisi, memede agrisiz, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Memede çekintiler, deride kalinlasma, sislikler, deride tahris ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslasmasi, içe çekilmesi gibi belirtiler de görülebilir. Meme kanseri için önemli risk faktörleri nelerdir diyecek olursak, meme kanserinde ileri yas en önemli risk faktörüdür. Bunun disinda ilk adet yasinin erken ve menopoz yasinin geç olmasi riski arttiran faktörler arasindadir. Dogum kontrol haplarinin on yildan fazla kullanilmasi ve menopoz sonrasi alinan asiri kilolar da meme kanseri riskini arttirmaktadir. Annede, anne tarafinda akrabalarda, teyzede ve/veya kiz kardesinde meme kanseri öyküsü olan kadinlarda meme kanseri riski daha da yüksektir. Ama bilinmelidir ki meme kanserli vakalarin yüzde 50’sinde herhangi bir risk faktörü bulunmamaktadir” diye konustu.



Meme kanserinden nasil korunmaliyiz?

Meme kanserinden nasil korunmamiz gerektigi ile ilgili bilgiler de veren Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi uzmanlarindan Op. Dr. Sami Cebelli, “Dengeli beslenme, zayiflama veya kiloyu koruma, sigara kullanmama, fazla alkol tüketmemek ve düzenli egzersiz gibi faaliyetler meme kanserinden korunmaya yardimci olabilecek faktörlerdir” seklinde konustu.



“Meme kanserine bagli ölümlerde yüzde 30 oraninda erken teshis ile azalma saglanmaktadir”

Meme kanserinde erken tani yöntemleri çok önemli oldugunu erken teshisle meme kanseri riskini en aza indirebilecegimizin bilgisini veren Op. Dr. Sami Cebelli, su uyarilarda bulundu:

“Erken tani için üç temel yöntem kullanilir. Bunlar, evde kendi kendine yapilan elle meme kontrolleri, doktor tarafindan yapilan yilda bir meme muayeneleri, ultrason ve mamografi ile meme kanserinin önüne geçebiliriz. Meme kanserinden erken teshisin öneminden de kisaca bahsedecek olursak, meme kanserinin çok erken dönemlerde yakalanilabildigi ve böylece meme kanserine bagli ölümlerde yüzde 30 oraninda erken teshis ile azalma saglandigi saptanmistir. Erken teshis için 20 yasindan sonraki dönemde her ay kendi kendine meme kontrolü ve en az iki yilda bir 40 yasindan sonra ise yilda bir kere genel cerrah tarafindan meme muayenesi yapilmalidir. Unutmamaliyiz ki meme kanserinde erken teshis hayat kurtarir”
Kaynak: İHA