Izmir Trafiginde Deniz Ferahligi

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in deniz ulasimini güçlendirme hedefi dogrultusunda son iki yilda yolculuk sayilari yüzde 30 artti. Körfezde sefer yapan feribot sayisi 6’ya çikarken bu yilin 9 aylik döneminde 990 bin 111 araç tasinarak son bes yilin rekoru kirildi.

Izmir Trafiginde Deniz Ferahligi
Izmir Büyüksehir Belediyesi, Baskan Tunç Soyer’in Körfez’de deniz tasimaciliginin payini arttirarak kentteki trafik yükünü azaltma hedefi dogrultusunda önemli atilimlar yapti. Körfezde sefer yapan feribot sayisi 6’ya çikarilirken, sefer sayilari ve sikliklari artirildi. 2021 yilinin geride kalan bölümünde korona virüs tedbirleri ve sokaga çikma kisitlamalarina ragmen 990 bin 111 araç tasidi. 2021 yilinin 9 aylik döneminde ulasilan araç tasima sayisi, geride kalan tüm yillarin ayni periyoduna oranla ulasilan en yüksek sayi oldu. 2019 yilinin ilk 9 ayinda 760 bin 752 olan tasinan araç sayisi, 2021 yilinda yüzde 30,15’lik artisla 990 bin 111’e çikti.

Izmir Körfezi’nin kent için en büyük zenginliklerden biri oldugunu vurgulayan Baskan Soyer, “Göreve geldigim günden bu yana deniz ulasimini artirmak için çalisiyoruz. Kent içindeki karayolu trafigini mümkün oldugu kadar denize aktarmak için filomuzu büyütüyoruz. Pandemi döneminde yasanan yolcu düsüslerine ragmen sefer sikligini azaltmadik. Seferleri siklastirdikça yurttaslarimiz deniz ulasimini daha çok tercih etmeye basladi ve deniz ulasiminda ciddi artislar yasadik. Deniz ulasimina agirlik vererek denizdeki trafik hacmini büyütecegiz. Veriler de dogru yolda oldugumuzu gösteriyor” dedi.



137 milyon liralik yatirim

Son iki buçuk yillik dönemde körfezde deniz ulasimini güçlendirmek için 137 milyon liralik yatirimla 322 yolcu ve 51 araç kapasiteli Fethi Sekin ve Ugur Mumcu feribotlari hizmete alindi. Avrupa’nin en genç deniz toplu ulasim filosuna sahip Izdeniz’in filosuna katilan bu iki yeni feribotla birlikte feribot sayisi 5’e çikti. Eylül ayinda kiralan bir feribot filoya katildi.



Günlük sefer sayisi artti, son sefer saati uzadi

Izmirlilerin arabali vapurlara gösterdigi ilginin her geçen gün artisiyla birlikte seferlerde yüzde 82 oraninda doluluk orani yakalandi. 2019 yilinda günde 30 olan sefer sayisi, 2020 yilinda 48’e, 2021 yilinda ise 56’ya çikarildi. Izdeniz Genel Müdürlügü artan ilgiye karsilik 4 Ekim 2021’de yaptigi düzenlemeyle günlük sefer sayisini 61’e yükseltirken feribotlarin son sefer hareket saatini ise 23.00’ten 23.20’ye uzatti.

Feribot sayisi 7’e çikiyor

Yilsonuna kadar bir feribot daha kiralanacak ve böylelikle körfezde araç tasiyan feribot sayisi 7’ye çikacak. Böylelikle yogun saatlerde iki geminin birden hareket etmesi saglanarak bekleme sahalarinda yasanan araç yogunlugu azaltilacak.
Kaynak: İHA