Dokuma'ya Nostaljik '1974 Oteli'

Dokuma Fabrikasi Yerleskesi’nin bir hatirasi daha gelecege tasiniyor. Geçmiste Fabrika çalisanlari ile yakinlarinin konakladigi misafirhane, nostaljik bir mimari tasarimla 1974 Oteli’ne dönüstürülüyor.

Dokuma'ya Nostaljik '1974 Oteli'
‘DokumaPark’ ismiyle kent parkina dönüstürülen fabrika arazisi, korulugu botanik parki, portakal ve zeytin bahçeleriyle de sehir için bir akciger islevi görüyor. Birçok festivale ve sanat etkinliklerine ev sahipligi yapan DokumaPark’a, yeni bir eser daha geliyor. Antalya’nin sosyal ve ekonomik hafizasi olan fabrikanin restore edilmeyen son iki tesisinden biri olan ve çürümeye baslayan misafirhanesi de, bölgeye deger kazandiracak bir esere dönüstürülüyor.

“Isçi evinden nostaljik otele”

Fabrikanin erkek çalisanlarinin konaklamasi için yapilan, dönemin isletme Müdürü I. Hakki Akmil tarafindan 31 Mayis 1974’te misafirhaneye dönüstürülen bina, nostaljik bir otel haline getiriliyor. Binanin misafirhane yapildigi tarihin hatirasina tesiste yapilacak projeye, ‘1974 Oteli’ adi verildi.

Ihale sürecinin tamamlanmasindan sonra yüklenici firma, sehrin bir döneminin tarihine taniklik eden misafirhaneyi, ‘1974 Oteli’ne dönüstürmek için çalismalara basladi.

Otel projesi, binanin mimari yapisi bozulmadan, aslina uygun sekilde yapiliyor.

“Yesilçam filmlerinin setini hatirlatacak”

Dokuma Fabrikasi yerleskesinin, on üç ayri müzesi, bilim merkezi, sanat galerisi, etkinlik alanlari ve aksam gezilebilecek ortamlariyla bir kültür ve sanat adasi haline geldigini aktaran Tütüncü, “Dokumada, kütüphane, sehir müzesi, Sahaflar Çarsisi ve etkinlik alani da var. Böyle bir ortamin içerisinde geceyi de yasamak çok keyifli olacak, diye düsündük. DokumaPark’a, adeta bir dönem filmlerinin setini hatirlatacak sekilde muhtesem bir otel yapiyoruz. Bir zaman tünelinden geçerek 1974’te ulasilabilecek ve 1970’lerin tam da ortasinda güzel bir nostaljik ani, unutulmus zamanlari, geçmis vakitleri yasanabilecek bir ortam meydana getirmek istiyoruz. Antalya’ya gelenler, bence bu otelde kalmak isteyeceklerdir. Bu proje, nostalji severler için de bir alternatif olacak” dedi.



“Bu otel, turizme de hizmet edecek”

Tütüncü, “Nostalji oteller, Amerika basta olmak üzere dünyada yükselen bir trend oldu” diyerek, “Eski otellerin restore edilmesi, geçmis zamanin tam da ortasinda bir otelin içerisinde güzel bir zaman tünelinde konaklama imkani sunulmasi, turizmin özel parçalarindan birisini olusturuyor. Bizde böyle bir çalisma yapiyoruz. Otele dönüstürdügümüz misafirhane, vakti ile Dokuma Fabrikasi’nin bekâr isçilerin konakladigi isçi evi gibi bir yerdi. Daha sonra bu bina 1974’te misafirhaneye dönüstürüldü. Bizde o 74’ün hatirasini yasatsin diye simdi yeniden düzenledigimiz bu çalismaya 1974 oteli dedik. Dokuma’nin misafirhanesini 1974 Oteli’ne dönüstürerek, nostalji severlere, Antalya’ya gelen turistlere farkli bir konaklama ortami armagan edecegiz” diye konustu.



“Açilis 2022”

Oteli, 2022’de kullanima açmayi planladiklarini belirten Baskan Hakan Tütüncü, “Dokuma’nin üzerine hatirasi sinmis, bütün binalarini korumak yeniden islevlendirmek; ama bunu yaparken onlara özel bir hikâye yazmak bizim en önemli vazifelerimizden biriydi. Insallah 2022’de hemserilerimizin kullanimina açacagimiz, sehrimizin dikkatine sunacagimiz, nostalji severlere armagan edecegimiz bir projenin yapimini baslattik. Dokuma’da daha çok vakit geçirmeye vesile olacak bu 1974 Oteli, tamamlandiginda çok büyük bir heyecan ortaya koyacak, bunu görüyorum. Bu projemiz, Antalya’miza hayirli olsun” seklinde konustu.



“1974 Oteli projesinde neler var?”

Insaat alani 1450 metrekare olan 1974 Oteli’nin 10 bin m2 peyzaj alani da bulunuyor. Otel projesi kapsaminda misafirhanenin 17 oda, restaurant, lobi-karsilama ve bekleme alanlarinin mobilya ve tefrisati 1974 yillari konseptinde düzenlenecek. Koruma mantigi ile yapilan projede, mevcut eski yapinin demir ve beton aksamlari güçlendirilecek.
Kaynak: İHA