Avrupa'da Gaz Santrallerinin Yüzde 22'Si, ABD'de Yüzde 31'I Zarar Ediyor

Avrupa basta olmak üzere dünyada yasanan enerji krizi nedeniyle rekor kiran dogal gaz fiyatlarina bagli olarak birçok santral daha zarar etme riskiyle karsi karsiya bulunuyor.

Avrupa'daki dogal gaz santrallerinin yüzde 22'sinin, ABD'deki santrallerin ise yüzde 31'inin zarar ettigi bildirildi.

Londra merkezli finansal düsünce kurulusu Carbon Tracker tarafindan hazirlanan "Gazi Beklemeye Al" baslikli raporda, Avrupa'da faaliyet gösteren 835 ve ABD'de isletmede olan 2 bin 200 dogal gaz santralinin finansal durumu analiz edildi.

Dogal gaz fiyatlarinda salgin öncesi seviyelerin dikkate alindigi analizde, Avrupa ve Ingiltere'de toplam 43 gigavat ve ABD'de 159 gigavat kapasiteli dogal gaz santrallerinin hali hazirda zararina çalistigi hesaplandi. Bir baska deyisle, Avrupa'daki santrallerin yüzde 22'si ve ABD'deki santrallerin ise yüzde 31'i zarar ediyor.

Rapora göre, son aylarda Avrupa basta olmak üzere dünyada yasanan enerji krizi nedeniyle rekor kiran dogal gaz fiyatlarina bagli olarak birçok santral daha zarar etme riskiyle karsi karsiya kalacak.

Öte yandan, ülkelerin iklim degisikligiyle mücadele amaciyla belirledigi sifir emisyon hedefleri kapsaminda dogal gaz santrallerinin çogu ekonomik ömrünü tamamlamadan atil varlik haline gelebilir. Sifir emisyon hedefleri dogrultusunda dogal gazdan çikisin gerçeklesmesi halinde, 10,1 milyar dolari Avrupa ve 5,8 milyar dolari ABD olmak üzere toplam 16 milyar dolarlik varlik atil kalabilir.

Azalan günes, rüzgar ve diger temiz enerji teknolojileri maliyetleri karsisinda, dogal gaz ve karbon fiyatlarinin da arttigi bu dönemde planlanan ve insa asamasinda olan gaz santralleri için ise daha büyük riskler ortaya çikabilir.

Rapora göre, ABD'de 28,1 gigavat, Avrupa'da 23,7 gigavat ve Ingiltere'de 11,4 gigavatlik gaz santrali ilk yatirim maliyetlerini çikaramayacak ve toplamda 27,5 milyar dolar kayip riski olusturacak.

Carbon Tracker Kidemli Analisti Jonathan Sims rapora iliskin degerlendirmesinde, dogal gazdan elektrik üretiminin iklim hedefleriyle uyumlu olmadigini ve gaz santrallerinin ekonomik ömrünü tamamlayamayacagini belirterek, "Gazi yenilenebilir enerjinin önüne koyarak desteklemeye devam eden yatirimcilar sadece atil varliklarla karsilasma riski tasimiyor ayni zamanda temiz enerji sektörünün getirecegi yüksek kar oranlarini da kaçiriyorlar. Depolama teknolojileriyle desteklenen yenilenebilir kaynaklar giderek daha güvenilir hale geliyor ve piyasadaki oynak fiyatlardan etkilenmiyor. Bu durum, tüketiciler açisindan da fiyat istikrari sagliyor. "ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA