2. Uluslararasi Siir Ve Edebiyat Günleri Basladi

Kahramanmaras Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen ve bu yil ikincisi yapilacak olan Uluslararasi Siir ve Edebiyat Günleri basladi.

2. Uluslararasi Siir Ve Edebiyat Günleri Basladi
Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Büyüksehir Belediye Baskani Hayrettin Güngör’ün yani sira Vali Ömer Faruk Coskun ile belediye baskanlari, protokol üyeleri ve çok sayida vatandas katildi.

Edebiyat günleri lansman filmiyle baslayan etkinlik, onur konugu Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu’nun konusmasiyla devam etti. Edebiyatin Soylu Itirazi: Nuri Pakdil ve Bahaettin Karakoç anisina film gösterimiyle devam eden programda, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in mesaji da okundu.

Büyüksehir Belediye Baskani Hayrettin Güngör ise açilis konusmasinda, “Geçen yil baslattigimiz Uluslararasi Kahramanmaras Siir ve Edebiyat Günleri’nin bu yil 2.sini yapmanin mutlulugunu yasiyoruz. Çünkü bu bizim sehrimize vermis oldugumuz, “söz”ümüzün ikinci adimi. Geçen yil ‘çünkü sözümüz var’ temasi ile düzenledigimiz etkinliklerimizi, bu yil ‘çünkü söz iyilestirir’ temasi ile sürdürüyoruz. Muradimiz odur ki, söz, gönle girsin, söz, insani insa etsin, söz, zaman ve mekâni assin, söz, incitmesin, söz, agulu asi bal eylesin, söz, haktan irak eylemesin. Ta ki söz, bizi sahibine kavustursun. Biz tarihini, gelenek ve görenegini, gördüklerini söz ve siir ile aktarabilen bir medeniyetin evlatlariyiz. Dolasiyla sözün insani nasil insa ettigini ve iyilestirdigini, hakikatli sözün tarih içinde devam etmesinin neleri degistirdigini tarihin akisi içinde görmekteyiz. Uluslararasi Kahramanmaras Siir ve Edebiyat Günleri’ni düzenleme fikri ilk ortaya çiktiginda, Kahramanmaras’in sözünün Türkiye’nin sözü oldugunu düsündük. Çünkü bu topraklardan, Karacaoglan’lar, Necip Fazillar, Sezai Karakoçlar, Cahit Zarifoglu’lar, Erdem Bayazit’lar, Abdürrahim Karakoç’lar, Mahzuni Serifler geçti. Ve yine bu topraklar nice güzel adamlara ilham vermeye devam edecek. Kütüphane köselerinde Cahit Zarifoglu siirleri okuyan, Kemal Tahir romanlarinin atmosferinde kaybolan, Ihsan Fazlioglu hocamizin bir cümlesinin altini, bir sirri tasir gibi çizen, kisacasi sözü duymak ve takip etmek isteyen gençlerimiz için sadece aracilik etmek niyetiyle yola çiktik. Sehrimize; hem dünyadan hem de Türkiye’den birbirinden degerli yazarlari ve sairleri davet ettik. Siir, deneme ve öykü yarismalari düzenledik” dedi.

2’inci Uluslararasi Siir ve Edebiyat Günleri’nin ardindan Kitap Fuari ile Türkiye’nin gündeminde yer bulmayi hedeflediklerini ifade eden Baskan Güngör, "En azindan bir ay boyunca, edebiyati ve sanati tasimak niyetindeyiz. Yaralasa da bazen söz, söz yarasini yine söz kapatir; ‘Çünkü, söz iyilestirir’. Siir ve Edebiyatin baskentinde bir hafta boyunca 15 ülkeden 100’e yakin sair ve yazarla gerçeklestirecegimiz etkinliklerimizin kültür hayatimiza yeni bir heyecan katmasini diliyorum” dedi.

15 ülkeden yazar ve sairin katilimiyla 5 gün boyunca düzenlenecek 100’e yakin etkinligin açilis programinda, 12 farkli yarismada da ödüller sahibiyle bulustu. Ilkokul, ortaokul, yetiskin ve yabanci uyruklu kategorilerinde düzenlenen kisa film, müzik, resim, siir okuma ve yazma, deneme ve mektup yarismalarinda dereceye giren adaylara ödüllerini protokol üyeleri takdim etti.
Kaynak: İHA