Turkovac Asisi Erzurum'da Ilk Gönüllüsüyle Bulustu

Covid-19’la mücadele kapsaminda ilk çalismalari Kasim 2020’de baslatilan yerli inaktif asi Turkovac ilk gönüllüsüyle bugün bulustu. Erzurum Sehir Hastanesi’nde yerli Covid-19 asisi için Faz-3 çalismasi geçtigimiz günlerde baslamisti. Turkovac asisi bugün ilk gönüllü vatandasa uygulandi.

Turkovac Asisi Erzurum'da Ilk Gönüllüsüyle Bulustu
Erzurum Sehir Hastanesi’nde Turkovac’in Faz-3 çalismasi geçtigimiz günlerde baslamisti. Bugün ise Turkovac, Erzurum’da ilk gönüllüsü olan Kemal Öksüz (33) isimli bir vatandasa uygulandi. Erzurum’da Turkovac asisini ilk olmaktan gurur duydugunu belirten Öksüz ise, “Turkovac asisina E-Nabiz üzerinden basvuru yapildigini duyunca hemen basvuru yaptim. Daha sonra buraya gelerek asimi oldum. Ayrica bu asiyi Erzurum’da ilk benim oldugumu ögrendim. Ilk olmakta bana ayri bir gurur verdi. Yerli asimiza tamamen güveniyorum hiçbir tedirginligim yok” dedi.

Öte yandan Türkiye, 2 yila yaklasan Covid-19 salginiyla mücadelede salginin yikici etkilerini ortadan kaldirilabilmek için alinan pek çok tedbirin yaninda hizla yerli asi üretim çalismalarini da baslatti. Yerli asinin ilk asamasi olan Faz-1 çalismalari, 5 Kasim 2020’de baslatildi. Ilk dozu 10 Subat’ta uygulanan Faz-2 çalismasinda ise asiyla ilgili olumsuz yan etki gözlenmedi. Yerli asinin etkinliginin daha genis bir kitle üzerinde degerlendirilmesini içeren Faz-3 çalismalari da devam ediyor.

Erzurum’da uygulanmaya baslayan Faz-3 Turkovac asisi hakkinda degerlendirmelerde bulunan Erzurum Sehir Hastanesi Bashekimi Dr. Ögretim Üyesi Ibrahim Hakki Tör, “Turkovac Faz-3 çalismalari sehir hastanemizde 15 Ekim’den itibaren baslamis bulunmaktadir. Faz-3 çalismalarinda vatandaslarimiz E-Nabiz üzerinden basvuru yapabilirler. Basvurular yapildiktan sonra biz bir degerlendirmeye aliyoruz. Bu degerlendirme sonucunda da Covid-19 geçirmemis olmali, iki doz Sinovac asisi olmasi gerekiyor. 18-59 yas arasinda olmasi gerekiyor, son olarak olmus oldugu Sinovac asisinin üzerinden en az 3 ay geçmis olmasi gerekiyor. Bu degerlendirmelerden geçen vatandaslarimiz hastanemizde Turkovac asisini olabiliyorlar. Kars, Ardahan ve Bayburt’tan da E-Nabiz üzerinden randevu alabilirler sehir hastanemiz için. Diger illerimizden de Turkovac asimiz için talepler almis bulunuyoruz. Sehir disindan gelen basvurularimiz ayri bir ekibimiz tarafindan degerlendiriliyor” açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA