MTÜ'de Koklear Implantasyon Operasyonu Sevinci

Ileri derecede isitme kaybi olan ve isitme cihazindan fayda görmeyen çocuk ve eriskin hastalarda uygulanan Koklear implantasyon operasyonlarinin Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Egitim ve Arastirma Hastanesi Kulak, Burun, Bogaz Poliklinigi’nde yapilmasini degerlendiren MTÜ Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, saglik ekibini kutladi.

MTÜ'de Koklear Implantasyon Operasyonu Sevinci
MTÜ Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Isil Çakmak Karaer tarafindan, Doç. Dr. Secaattin Gülsen’in destekleri ile mondini deformitesi rahatsizligi olan 2 yasindaki hastaya ayni seansta çift tarafli koklear implantasyon ameliyati gerçeklestirilmesini yaptigi açiklama ile degerlendiren Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak saglik alaninda ki tüm çalismalari desteklediklerini ifade etti.

Karabulut, burun, bogaz bransinda çok önemli bir operasyon olan Koklear implantasyon isleminin Malatya’da gerçeklesmesinin büyük öneme sahip oldugunu vurguladi. Karabulut, “Ayni zamanda akademisyenlerimizin gerçeklestirdigi bu önemli operasyonlar ögrencilerimiz için örnek teskil ediyor, bu anlamda ögrencilerimizi donanimli hekimler olarak yetistiriyoruz” dedi.



“10 Ekim Odyologlar Günü kutlu olsun”

Rektör Prof. Dr. Karabulut, kulak ve isitme ile ilgili saglik sorunlarinin önemine deginerek, “Isitme kaybi sonrasinda birçok sorunda beraberinde geliyor. Isitme kaybi sonrasinda denge kaybi, konusma da bozulmalar ve sonrasinda sosyal çevrede içe kapaniklik gibi birçok problem olusuyor. Bunun için özellikle isitme ve konusma bozukluklarinda erken tani ve tedavi çok önemlidir. Bu anlamda Onkoloji konusunda farkindalik olusturmak adina bir kez daha 10 Ekim Odyologlar Günü’nü tebrik ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

“Isitme kaybinin erken tespiti çok önemli”

Dr. Karaer, gerçeklestirilen operasyon ile hastanin sagligina kavustugunu belirterek, “Halk arasinda biyonik kulak olarak da bilinen Koklear implantasyon, iç kulaktaki koklea içerisine duymayi saglayan elektrotun yerlestirilmesi ameliyatidir. Isitme kaybi ilk olarak kisinin ailesi ve toplumla olan iliskisini bozulmasina yol açar, ayrica kisinin zihinsel faaliyetlerinin azalmasina, toplumdan uzaklasmasina neden olur. Eger hasta çocuk ise dil gelisimi tamamlanamaz ve bu durum entellektüel fonksiyonlarini olumsuz etkiler. Bu anlamda isitme kaybinin erken tespiti çok önemlidir. Ülkemizde çok basarili bir sekilde uygulanan ulusal yeni dogan tarama programi sayesinde isitme engelli çocuklar hemen dogumdan sonra tespit edilmektedir. Ileri derecede isitme kaybi olan hastalar ilk olarak sesle tanismasi için isime cihazi kullanmalidir. 3 ay isitme cihazi kullanmasina ragmen fayda görmeyen çocuk hastalar için en uygun tedavi koklear implantasyon ameliyatinin en kisa surede ,vakit kaybetmeden yapilmasidir” ifadelerini kullandi.

“Yasitlarindan hiçbir farki olmadan hayatina devam edebilir”

Dogumsal iç kulak anomalisi nedeniyle isitme kaybi olan çocuk hastalarda da uygulanan Koklear implantasyon ameliyatinin 2 yasindan sonra sosyal güvencesi olan tüm vatandaslara ücretsiz olarak uygulandigini belirten Dr. Karaer, “Koklear implantasyon ameliyati sonrasi çocuk hastalar özel bir egitime tabii tutulmalidir. Bu egitim sayesinde hem konusmayi hem de cihaza adapte olmayi ögrenirler. Basarili bir koklear implantasyon sonrasi ve gerekli egitimlerin düzenle verilmesiyle çocuk, yasitlarindan hiçbir farki olmadan hayatini devam edebilir. Bu anlamda Malatya’miz da Malatya Turgut Özal Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanemizde bu operasyonlarin gerçeklesmesinde katkilari olan Rektörümüz Prof. Dr. Aysu Bay Karabulut’a ve Bashekimimiz Doç. Dr. Serdar Deniz’e tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA