Konya'da Silajlik Misir Üretimi Artti

Konya’nin büyük ve küçükbas hayvancilikta önemli merkezlerinden birisi olan Beysehir ilçesinde, silajlik misir üretimi artti.

Konya'da Silajlik Misir Üretimi Artti
Beysehir’de büyükbas hayvan yetistiriciligi de yapan çiftçiler, silajlik ekim alanlarinin miktarini artirirken, önceki yillarda hiç silajlik misir ekmeyenlerin de bu yil silaj ekimine yöneldigi belirtildi.

Beysehir Gölü’ne kiyisi bulunan Kusluca Mahallesinde büyükbas hayvancilik yapan çiftçi Himmet Çelik, bu yil yetistirdigi büyükbas hayvanlari için kendisine ait arazide 10 bin metrekarelik alanda silajlik misir ektigini söyledi.

Ekimin ardindan ürünün tarlada hasadina basladiklarini anlatan Çelik, “Ektigimiz erkenci, silajlik misirin hasadina basladik. Burada 20 dönümlük bir arazide 10 bin metrekarelik bir alanda silajlik misir ektik. Büyükbas hayvancilikla ugrasiyoruz, hayvan yemi çok pahali olmasindan dolayi alternatif olarak yanina ek ilave olarak bu silaji da veriyoruz ve bunun çok faydasi oluyor, o yüzden ekiminden memnunuz” diye konustu.

Çelik, “Tabii, biz kendi hayvanlarimiz için ekerken, bölgemizde satmak için de ekenler oluyor. Bu yil yasanan kuraklik, etrafimizdaki herkesi etkiledigi gibi bizleri de olumsuz etkiledi. Ürüne istedigi zamanda su veremedik ama kendi imkanlarimizla suyunu vermeye çalistik. O yüzden, bu sene geçen seneye göre verimde bir düsüs yasiyoruz. Ama yine de Allah bereket versin diyoruz. Ürünün hasadini silaj makineleriyle yaptiktan sonra harman yerimize götürüyoruz. Orada da paketleme asamasi oluyor. Ondan sonra bu yilki rekoltemizin ne kadar oldugunu net olarak görmüs olacagiz” dedi.

Kusluca Mahallesi sakinlerinden çiftçi Esref Yilmaz da tarlada hasattan sonra toplanan ürünün paketlemesinin ise silaj paketleme makineleri sayesinde yapildigini vurgulayarak, paketlenen ürünün bu islemden geçirilmesinin de çok önemli oldugunu söyledi.

Ambalajlanan silajda bekleme esnasinda herhangi bir koku ya da is olmadigini ve bu sayede açildiginda hayvanin istahla yemesini sagladiklarini anlatan Yilmaz, “Paketleme pahali oluyor ama hayvanlarin agiz tadi güzel oluyor. Silaj paketleme makinesini baska mahallemizden hasat dönemi buraya getirtiyoruz ve burada ürünlerimiz ambalajlaniyor. Paket hesabi ücreti ödeniyor. Bu sene yem fiyatlari daha da pahalandigi için mali olup ekmeyen arkadaslarimiz bile silajlik misir ekti” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA