Kars Seker Fabrikasi Pancar Alimina Basladi

Türkseker Genel Müdürü Mücahit Alkan: '2019'un sonunda ortaya çikan Kovid19 salgininin yarattigi bütün riskleri fevkalade iyi yöneterek 2020'de üretim faaliyetlerini 14 seker fabrikasinda kesintisiz bir sekilde yaptik ve 1 milyon 73 bin ton seker üretimi gerçeklestirdik'.

Kars Seker Fabrikasinda 2021-2022 dönemi pancar alim kampanyasi törenle basladi.

Seker Fabrikasinda düzenlenen, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi okunmasiyla baslayan törene, Kars Valisi ve Belediye Baskan Vekili Türker Öksüz, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kiliç, Türkseker Genel Müdürü Mücahit Alkan, Kars Seker Fabrika Müdürü Ayhan Babacan ve il protokolü katildi.

Vali Öksüz, programda yaptigi konusmada, tarimla sanayinin birlestigi öncü kuruluslardan olan seker fabrikalarinin, Türk tarimi ve sanayisi üzerinde ayri bir yeri ve önemi oldugunu söyledi.

Kars Seker Fabrikasinin 550 civarinda çiftçisi bulundugunu aktaran Öksüz, "Fabrikanin memur, isçi, kampanya personeli ve taseron ile birlikte 500'ün üzerinde çalisaniyla, istihdam ve üretim açisindan ilimiz ve bölgemiz adina önemli katma deger sagladigini görmekteyiz. Üretilen pancardan, geçen yil 8 bin 690 ton seker, 2 bin 400 ton melas ve 20 bin 900 ton yas küspe elde edilmisken, bu yil 11 bin 500 ton seker, 3 bin ton melas ve 25 bin ton yas küspe elde edilecegini tahmin ediyoruz." diye konustu.

Türkseker Genel Müdürü Alkan, Kars Seker Fabrikasinda 2021-2022 üretim döneminde 77 bin ton pancar islendigini belirtti.

Buradan 11 bin 300 ton seker, 3 bin 200 ton melas elde edilmesinin beklendigini aktaran Alkan, sunlari kaydetti:

"2019'un sonunda ortaya çikan Kovid-19 salgininin yarattigi bütün riskleri fevkalade iyi yöneterek 2020'de üretim faaliyetlerini 14 seker fabrikasinda kesintisiz bir sekilde yaptik ve 1 milyon 73 bin ton seker üretimi gerçeklestirdik. Bizim için önemli olan özellestirmeden çikmakti. Ancak Kars Seker Fabrikasinin bir problemi var, seker pancari üretimi az. Hep beraber el birligi içerisinde mücadele edelim, burada üretim devam ediyor. Kars'taki pancar burasi için yetersiz, Daha önce 25-30 bin bandinda islenen seker pancarini, geçen yil bunu iki katina yani 57 bine çikarttik. Bu fabrikamiz yilda 180-200 bin ton pancar rahatlikla isleyebilecek kapasitede. Hep beraber mücadele edelim."

AK Parti Kars Milletvekili Arslan, Kars Seker Fabrikasinin bacasinin tütmesinin bölge için önemli oldugunu belirterek, "Çok ugrastik, çaba sarf ettik. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in himayelerinde Kars Seker Fabrikasi'nin çok az sayidaki seker fabrikalariyla birlikte özellestirme kapsamindan çikartilip varlik fonuna devredilmesi gerçekten bizim için çok önemli." ifadelerini kullandi.

Milletvekili Kiliç ise fabrikanin çiftçiler için önemli oldugunu bildirerek, "Kars Seker Fabrikasi sürdürülebilirligi en zor olan seker fabrikasidir. Bugüne ait degil yillardir böyle, Buranin 7 bin tonla kampanya yapmis oldugu yillar olmustur. Kars Seker Fabrikasi ayakta kalsin diye çok mücadele ettik. Bunun küspesi bizim için sekerden kiymetli. Kars'ta besicilik küspe olmadan olmaz." diye konustu.

Konusmalarin ardindan fabrikaya ilk pancari getiren 5 çiftçiye çesitli hediyeler verildi.

Kaynak: AA