Giresun'da Ispanak Panigi Satislari Düsürdü

Giresun’da ispanak yedikten sonra zehirlenme süphesiyle 6 kisinin hastaneye kaldirilmasinin ardindan vatandaslar ispanaga tereddütle yaklasirken, manav esnafi ise satislarin düsmesinden yakindi.

Giresun'da Ispanak Panigi Satislari Düsürdü
Giresun Il Tarim ve Orman Müdürlügü yaptigi açiklamada ispanagin faydalarindan bahsederek, iyice temizlenmesi uyarisinda bulundu.

Giresun Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan yapilan yazili açiklamada, “Ispanak, saglikli ve dengeli beslenmeye önem veren her insanin mutfagindan ve sofrasindan eksik etmemeye özen gösterdigi besin degerleri açisindan da oldukça zengin bir sebzedir. Son derece faydali bir bitki olan ve ülkemizde de yaygin olarak tüketilen ispanagin içerisinde; oksalik asit, çinko, magnezyum, kalsiyum, nitrat gibi bilesenlerin yani sira, B, A, E, K ve C vitaminleri bulunur. Içerdigi birçok vitamin ve mineral, hastaliklarin önlenmesine yardimci olurken birçok baska besinsel yararlar da saglar. Ispanagin faydalari yaninda tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalarda bulunuyor. Ispanak temizlenirken köklerinin kesilmeden temizlenme isleminin yapilmasi gerekmektedir. Ispanak bitkisine benzeyen Seytan Elmasi (Boru Otu) ve Güzelavrat Otu ile karistirilmaktadir. Bu yabanci bitkilerin tüketimi ile Atropin ve Skopolamine dayali zehirlenmeler görülmektedir. Bu tür sonuçlarla karsilasmamak için ispanak bitkisi pisirilmeden önce ayiklama isleminin titizlikle yapilmasi gerekmektedir” denildi.

Ispanak satislari düstü

Giresun’da yasanan zehirlenme vakasinin ardindan ispanak tüketiminin azaldigina dikkat çeken satan manav esnafi Fatih Çakir, “Yasanan ispanak zehirlenme vakasinin ardindan vatandaslar ispanaga tereddütle yaklasiyorlar. Çogu kisi alsak mi almasak mi diye düsünmeden edemiyor. Bunun tezgahin basina gelen müsterilerden görüyoruz. Oysaki ispanak en önemli gida ürünlerinden biridir” dedi.



Vatandaslar tedirgin

Vatandaslar ise önceden oldugu kadar ispanagi rahatlikla almadiklarini ancak aldiklarinda ise önce iyice ayikladiktan sonra sirkeli suda bekletip öyle pisirdiklerini ifade ettiler. Bazi vatandaslar ise zehirlenmenin dedikodu oldugunu ileri sürerek öyle seylere inanmadiklarini her zaman taniyip bildikleri ispanagi yemeye devam ettiklerini söylediler.

Öte yandan, önceki gün, kentte ayni isletmede çalisan 6 kisi, aksam yemeginde ispanak yedikten sonra mide bulantisi ve kusma sikayetiyle hastaneye basvurmus yapilan tedavilerin ardindan taburcu olmustu.
Kaynak: İHA