Dane Misir Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Tokat’ta geçtigimiz yil tonu bin 500 liradan satilan dane misirin fiyatinin 2 bin 600 liraya yükselmesi çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Dane Misir Çiftçinin Yüzünü Güldürdü
Tokat’in verimli arazilerinden Kazova’da biçerdöverler, ‘sari altin’ olarak adlandirilan dane misirin hasadina basladi.

Il genelende yaklasik 85 bin dekar alanda ekilen misirda geçen sene dönümde bin 79 kilogram verim alinirken bu sene ortalama bin 400 kilogram verim bekleniyor.

“TEK UMUDUMUZ MISIR”

Pazar ilçesine bagli Çay köyünde çiftçilik yapan Ömer Uslu bu sene misirin yüzlerini güldürdügünü ifade ederek, “Bugday biçti, bir sey elde edemedik. Yani tek umudumuz misir. Bugün bir çuval gübrenin fiyati 175-180 lira olmus. Gübreyi o fiyata aliyorsak bunu da biz farkli sekilde satalim” dedi.



FIYAT ARTISI SEVINDIRDI, MALIYET ARTISI DÜSÜNDÜRÜYOR

Misir fiyatlarinin geçen yila göre bu yil daha iyi oldugunu ifade eden Uslu, “Geçen yil bin 400, bin 500 lira arasinda misirimizi sattik. Ama bu yil 2 bin 500, 2 bin 600 lira. Ama geçen yil mazotu 6 liraya alirken bu yil 8 liraya aliyoruz. Yani bir sekilde endeksliyor gibi. Bu sene verim de iyi. Dekara bin 700, bin 800 kilosu. Ama iste bazi seylerin düsürülmesini istiyoruz yani. Simdi mesela bugday ekecegiz. Aklimizda gübreyi nasil alacagiz? soru isareti. Simdi bu zam kazandigimiz gübreye takarsak diger ödemelerimizi nasil yapacagiz” diye konustu.



“MISIR VAZGEÇILMEZ BIR ÜRÜNÜ HALINE GELECEK”

Tüccar Cemalettin Ay ise geçen yila oranla bu yilki fiyatlarin çiftçiyi memnun ettigini belirterek, "Geçen yil bin 600, bin 700 bandinda olan misir bu sene 2 bin 600 olaraktan devam etmekte ve önünde de istikrar gözüküyor. Belki bu birkaç gün zaman zarfinda birazcik daha degisiklikler olabilir. Bu fiyatta çiftçinin izini diger mahsullere oranla gayet iyi güldürdü. Yalniz çiftçinin magduriyeti var. Maalesef bildigimiz gibi mazot, gübre bunlar son zamanlarda çok büyük artislar gösterdi. Bundan dolayi vatandasimiz biraz sikinti içerisinde. Ama misir bu sekilde devam ettigi müddetçe ilerleyen zamanlarda vatandasin vazgeçilmez bir ürünü haline gelmeye devam etmektedir. Rekolteler çok güzel vatandas bu yönden dolayi memnun” ifadelerini kullandi.

(Nurhan Içmez /IHA)
Kaynak: İHA