Mesleki Egitim Alan Hükümlüler Devlet Destegiyle Is Kurdu

Adalet Bakanliginca hükümlülerin tahliyelerinden sonra topluma kazandirilmalari ve meslek sahibi olmalari amaciyla 2014 yilindan bu yana Türkiye Is Kurumu ile birlikte yürütülen projeyle 2 bin 155 eski hükümlü kendi isini kurma firsati yakaladi.

Modern infaz sistemi kapsaminda hayata geçirilen çalismalar, hükümlü ve denetimli serbestlik kapsamindaki yükümlülerin tahliyelerinden sonra topluma kazandirilmasi, kisisel becerilerini gelistirmeleri, istihdam saglanmasi, meslek edinmeleri ve sosyal faaliyette bulunmalarina destek sagliyor. Bu kapsamda yürütülen projeler ile eski hükümlüler aldiklari egitim sonrasi devlet destegiyle kendi islerini kurabiliyor. Adalet Bakanligi Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügü Denetimli Serbestlik Daire Baskanligi’nin Türkiye Is Kurumu (ISKUR) is birligiyle yaklasik 8 yildir yürüttügü "Engellilere ve Eski Hükümlülere Yönelik Hibe Destegi" projesi kapsaminda 2 bin 155 eski hükümlü aldiklari devlet hibesiyle kendi isinin patronu oldu. Aldiklari destekle aile geçimlerini saglayan birçok hükümlü, islerini gelistirerek istihdam olusturdu. Proje kapsaminda olusturulan fondan saglanan maddi destegin bedeli her yil degisirken, projeleri kabul edilerek kendi isini kurma imkani yakalayan 2 bin 155 eski hükümlüye 72 milyon 257 bin 585 lira kaynak saglandi. En fazla proje hazirlayan Denetimli Serbestlik Müdürlükleri arasinda Yüksekova, Van, Erzurum, Kars, Nazilli’de hizmet veren müdürlükler yer aldi.

Özellikle kirsal kesimde önemli is kolu olan küçük-büyükbas hayvancilik en çok hibe destegini alan sektör oldu. Bu alanda bin 434 proje sahibi eski hükümlüye hibe verildi.

Ayrica hibe alan proje is kollari arasinda yiyecek içecek hizmetleri, aricilik, tekstil, oto yikama, oto tamiri, kuaför, hediyelik esya, yapi tadilati, mobilya, hali-koltuk yikama, elektronik malzeme, demircilik-kaynakçilik, fotografçilik, reklam, tesisatçilik, temizlik, emlak, otelcilik ve spor merkezi gibi birçok sektör bulunuyor. Eski hükümlülere ve engellilere verilen destegin kaynagi, engelli ve eski hükümlü çalistirmayan isverenlerden veya isveren vekillerinden 4857 sayili Is Kanunu’nun 101. maddesi uyarinca tahsil edilen idari para cezalari fonu olusturuyor. Fonu 4857 sayili Kanun’un 30. maddesinin yedinci fikrasina istinaden olusturulan Türkiye Is Kurumu Genel Müdürlügünün baskanligindaki komisyon yürütüyor. Bir baskan ve 7 üyeden olusan komisyonda Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi Çalisma Genel Müdürlügü, Adalet Bakanligi Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügü, Is Sagligi ve Güvenligi Genel Müdürlügü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü, en çok isçi ve isvereni temsil eden üst kuruluslarin ve en çok engelliyi temsil eden üst kurulusun birer temsilcileri yer aliyor.

Hibe destegi almak isteyen eski hükümlülerin projelerini denetimli serbestlik müdürlükleri araciligi ile proje basvuru rehberinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hazirlamalari yine müdürlük öncülügünde yapiliyor. Komisyon basvurulari degerlendirmek için yilda iki kez toplaniyor, uygun görülen projelere hibe destegi saglaniyor.
Kaynak: İHA