Ispanya'da Aglama Evi Açildi

Ispanya’nin baskenti Madrid’de özel bir klinik tarafindan ruh sagliginin önemini vurgulamayi ve psikologa gitme olgusunu normallestirmek amaciyla Aglama Evi (La Lloreria) açildi.

Ispanya'da Aglama Evi Açildi
Ispanya’nin baskenti Madrid’de özel bir klinik tarafindan Aglama Evi (La Lloreria) açildi. Ruh sagliginin önemini vurgulamayi ve psikologa gitme olgusunu normallestirmek amaciyla açilan ev, 3 gün boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Renkli los isiklarla dekore edilen Aglama Evi’nin duvarlarinda psikologlara ait telefon numaralarinin yani sira “Girin ve aglayin”, “Benimde endiselerim var”, “Kötü olmak da iyidir”, “Aglayan cesurdur” gibi motive edici mesajlar içeren yazilar bulunuyor.

Klinik tarafindan yapilan açiklamada, Aglama Evi’nin açilis nedeniyle 15, 16 ve 17 Ekim günlerinde ücretsiz olarak herkesin ziyaretine açik oldugu bildirilerek, psikolojik destegin herkes için daha kolay, daha rahat ve daha erisilebilir olmasini pekistirmek amaciyla, ziyaret eden herkese ücretsiz 60 dakikalik çevrimiçi psikolojik tedavi hediye edilecegi belirtildi.

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez 10 Ekim Dünya Ruh Sagligi Günü’nde yaptigi konusmasinda, ruh sagligi sorunlari ile ilgili olarak “Bu bir tabu degil, konusulmasi, açiga çikarilmasi ve ona göre hareket edilmesi gereken bir halk sagligi sorunudur” ifadelerini kullanmis, 24 saat intihar yardim hatti gibi hizmetleri de içerecek olan 100 milyon euroluk bir ruh sagligi hizmeti planladiklarini duyurmustu.

Ispanya’da 2019 yilinda 3 bin 671 kisi intihar nedeniyle hayatini kaybederken, intihar dogal nedenlerden sonra en yaygin ikinci ölüm nedeni oldu. Hükümet verilerine göre, ülkedeki her 10 gençten birinde ruh sagligi sorunu tespit edilirken, genel nüfusun yüzde 5,8’inde kaygi problemi oldugu belirtildi.

(Saim Sevinç/IHA)
Kaynak: İHA