Hem 'Tarihi' Hem 'Hayati' Dönüsüm
Bursa’nin UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer alan en önemli alanlarindan biri olan, Tarihi Çarsi ve Hanlar Bölgesi’ni çevreleyen beton yiginlarindan biri daha ortadan kaldirildi.

Bursa Büyüksehir Belediyesi’nce hazirlanan, Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan da desteklenen Tarihi Çarsi ve Hanlar Bölgesi Çarsibasi Kentsel Tasarim Projesi’nde yikim çalismalari hizla devam ediyor. Geçtigimiz yil Agustos ayinda Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’un da katildigi törenle Kizilay binasinin yikimiyla baslayan süreç, Merkez Bankasi binasi, Pirinç Han’in arkasindaki türbenin etrafini saran 15 dükkân, iç kisimdaki 4 bina ve ana cadde üzerindeki 2 binanin yikimiyla devam etti. Daha önce Cemal Nadir Caddesi üzerinden görülmeyen Ulu Cami ve hanlar, yikimlarin ardindan tüm ihtisamiyla ortayla çikarken, caddeye cepheli 240 metrekare taban alanli 7 katli bir bina daha yikildi. Is makinesinin birkaç dokunusuyla toz bulutu esliginde bina yerle bir olurken, bugüne kadar 28 binanin yikimiyla yaklasik 3500 metrekare alan ortaya çikmis oldu.
Tarih gün yüzüne çikiyor
Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas da kentin tarihi siluetini ortaya çikaracak proje kapsaminda yapilan son yikimi yerinde izledi. Bursa’da tarihi gün yüzüne çikarma çalismalarinin devam ettigini ifade eden Baskan Aktas, “Osmanlinin çinari Bursa tarihi degerleriyle tekrar ayaga kalkiyor. Hanlar bölgesi 14. Yüzyilda baslanip, 16. Yüzyilda mütekamil hale gelen için han, bedesten çarsi, Uucami ve camiler, alisveris mekanlari, türbe ve okullariyla 480 dönümlük alanda yasanilasi bir alandir. Bursa’nin Osmanli’nin kuruldugu, eski sehir diye tabir ettigimiz bu alani ihya çalismalari, hizli bir sekilde devam ediyor. Daha önce duyurdugumuz proje geregi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’un destekleriyle bir taraftan kamulastirma çalismalari devam ederken, normal hayat akamete ugramadan yikimlari gerçeklestiriyoruz. Emegi geçen herkese çok tesekkür ederim” dedi.
Kizilay, Is-Kur ve Merkez Bankasi Binasinin yikimiyla baslayan sürecin hizla devam ettigini kaydeden Baskan Aktas, “Simdi artik kamulastirdigimiz kisilere ait binalarla devam ediyoruz. Ekipler bu hafta 5 katli ve 7 katli 2 binayi daha yiktilar. Diger yikimlar da kisa sürede gerçeklesecek. Biz sadece hanlar bölgesinin siluetini bozan kötü binalari ortaya çikarmadik. Inanin insanlara çok büyük iyilik yaptigimizi düsünüyorum. Yikim esnasini görmüs olsalar, birkaç kolona dokunuldugunda binalarin bir peynir kalibi gibi nasil yikildigini anlayacaklar. Bizden binalari, kat kat yikalim gibi bir talepte bulunulmustu. Ancak binanin birkaç kösesine ellediginizde binalarin yerle bir oldugunu görüyoruz. Bitisik nizam binalar olmasa, ufak bir depremde ayakta kalmasi mümkün degil. Çok saglikli bir kentsel dönüsüm yaptigimiz ortadadir” dedi.
Bugüne kadar 28 bina yikarak 3 bin 600 metrekarelik bir alan ortaya çikardiklarini vurgulayan Baskan Aktas, “Ulucami’ye kadar alani komple ortaya çikarmis olacagiz. Modern, gelisen, sanayilesen bir Bursa var. Ama Osmanli’ya baskentlik etmis Bursa’yi tarihiyle de ayaga kaldirma devam ediyoruz” diye konustu.
