Antalya'nin Hikayeleri Bu Kitapta

Muratpasa Belediyesi, Attalos’un Attelia’sindan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Antalya’sina bugüne kadar arkeolojinin sinirlarinda kalmis bilgilerini, hikayelestirerek “Sarpedon’dan Keykubad’a Bir Zamanlar Antalya” kitabinda bir araya getirdi.

Antalya'nin Hikayeleri Bu Kitapta
Mimar Zenon’un biricik aski Serikli Belkis için yaptigi Aspendos Antik Tiyatrosunun, elips, parabol, hiperbol gibi matematik terimlerinin kasifi Aksulu Apollonius’un, depremde yerle bir olan Likya kentlerinin yardimina kosan Kumlucali hayirsever Opromoas’in, Demreli Aziz Nikoloas’in, Troya savasinin Kas Kinikli kahramani Sarpedon’un, Büyük Iskender’e direnen Dösemealtililarin, ilk kadin belediye baskani Aksulu Plancia Magna’nin hikayesi “Sarpedon’dan Keykubad’a Bir Zamanlar Antalya” kitabinda toplandi.

Muratpasa Belediyesi, yüzlerce kültüre, dile, inanca taniklik eden Antalya’nin söylencelerini, efsanelerini, imparatorlarinin, bilim insanlarinin, sairlerinin, hekimlerinin, hayirseverlerinin hikayelerini “Sarpedon’dan Keykubad’a Bir Zamanlar Antalya” kitabinda bir araya getirdi.

Belediye Baskani Ümit Uysal’in önerisiyle baslayan ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Arkeoloji bölümünden Aytaç Dönmez’in 6 aylik çalismasinin sonucu ortaya çikan kitabin tanitimi 21 ülkeden 36 sehrin katilimiyla düzenlenen 6. Kaleiçi Old Town Festivali kapsaminda Türkan Soray Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Eski sehirler hikayelerini anlatiyor” panelinde yapildi.

“Hikayelerimizi paylasmaliyiz”

Panelin açilis konusmasini yapan Baskan Uysal, Antalya’nin tarihi kent merkezi Kaleiçi gibi yasayan antik kentlere sahip sehirlerin benzer sorunlar yasarken benzer hikayeleri de paylastigini söyledi.

Sehirlerin ancak hikayeleriyle cazip hale gelebilecegini ve korunabilecegini belirten Baskan Uysal, “Bu hikayeleri paylasmamiz lazim. Çünkü insanlar ask ve kahramanlik hikayelerinden hoslaniyorlar. Ask ve kahramanlik hikayeleri, diger hikayeler sehirleri ilginç kiliyor. Ilginç kildigi zaman sehirler, insanlari tarafindan korunuyor. Hiç kimse sehirlere, antik kalintilari kötülük yapamiyor” diye konustu.

Ancak bu sayede binlerce yillik yapilarin duvarlarini ticari levhalardan korunabilecegine dikkat çeken Baskan Uysal, “Savaslarda, çatismalarda ya da basit anlasmazliklarda tarihi yapilarin yikilmasini, kentlerin zarar görmesini istemiyorsak, kentlerimize yeterince restorasyon bütçesi ayrilmasini istiyorsak antik hikayelerimizi, sehirlerimizin hikayelerini paylasmamiz, halkimiza da anlatmamiz gerekiyor” seklinde konustu.

Antik döneme ait bu hikayelerin sadece üniversitelerin, akademinin alaninda sinirli kalmasinin kültürel varliklarin korunmasina yerel halkin katilimini güçlestirdigine dikkat çeken Baskan Uysal, “Yeni kusaklar hikayeleri bilmezse, sehirlerimizi tanimazsa korumayacaklardir. O da kültür varliklari her türlü sikintiya açik hale gelecektir” diye konustu.

Bir yeri ancak hikayeleriyle birlikte bildiginizde o bölgenin unutulmaz olacagini dile getiren Baskan Uysal, “Böylece, birbirimize karsi çok daha kalici bilgilerimiz ve duygularimiz olur” dedi.

“Sarpedon’dan Keykubad’a Bir Zamanlar Antalya” kitabinin yazari ögretim görevlisi Aytaç Dönmez, Baskan Uysal’in fikri olan bu çalismayla ilk kez Antalya sinirlarinda gerçeklesmis antik aktarimlarda geçen mitolojik anlatimlari, kahramanlari, tarihsel önemli kisilikleri, olaylari, sair, sporcu ve bilim insanlarini hikayesel bir dille, yalin olarak bir araya getirildigini söyledi.

Dönmez, “Böylelikle bizler, hem yasadigimiz topraklardaki geçmisi daha iyi anlayabilecek hem de bu farkindalik sayesinde sahip oldugumuz çok katmanli bu kültür cografyasini, Antalya’yi dünyaya daha iyi anlatabilecegiz” diye konustu.

Dönmez, konusmasinin ardindan efsanevi Troya Savasi’nin iki Antalyali kahramani Baskomutan Sarpedon ve büyük okçu Pandaros’un hikayesini Türkan Soray Kültür Merkezi’ni dolduran, konuk ülke heyetleriyle paylasti. Panel, katilimci ülkelerinin anlatimlariyla devam etti.
Kaynak: İHA