VIOP'ta Endeks Kontrati Güne Düsüsle Basladi

Borsa Istanbul Vadeli Islem ve Opsiyon Piyasasi'nda (VIOP) ekim vadeli BIST 30 endeksine dayali kontrat, güne düsüsle baslamasinin ardindan 1.523 puanda dengelendi.

Ekim vadeli endeks kontrati, en düsük 1.519,00 puani görmesinin ardindan önceki normal seans kapanisinin yüzde 0,4 altinda 1.523,00 seviyesinden islem görüyor.

Dün, 1.520-1.550 bandinda dalgali bir seyir izleyen endeks kontrati, normal seansi önceki kapanisin yüzde 0,2 altinda 1.528,50 puandan tamamladi. Endeks kontrati, aksam seansinda kayiplarini telafi ederek 1.532,50 puana yükseldi.

Analistler, dün açiklanan ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) toplanti tutanaklarinda varlik alimlarinin azaltilmasina iliskin sürecin biraz daha açikliga kavusturulmasinin ardindan küresel pay piyasalarinda alis agirlikli bir seyrin hakim oldugunu, Türk lirasi varliklarin ise açilis itibariyla negatif ayristigini belirtti.

Fed'in eylül ayi toplantisina ait tutanaklarda, varlik alimlarinin azaltilmasina kasim veya aralikta baslanabilecegi, azaltim hizinin ise aylik bazda 10 milyar dolari hazine tahvillerinden, 5 milyar dolari mortgage destekli varliklardan olmak üzere her ay 15 milyar dolar olacaginin sinyali verildi.

Bugün piyasalarin yönü açisindan ABD Merkez Bankasi ve Avrupa Merkez Bankasi yetkililerinin konusmalarinin önem tasidigini aktaran analistler, veri tarafinda ise yurt içinde haftalik para ve banka istatistikleri, yurt disinda ise ABD'de Üretici Fiyat Endeksi’nin izlenecegini kaydetti.

Analistler, teknik açidan endeks kontratinda 1.510 seviyesinin destek, 1.550 puanin direnç konumunda oldugunu ifade etti.

Kaynak: AA