Siyez Bugdayinda Hasat Bereketi

Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin dag ilçelerinin kalkinmasi maksadiyla yürüttügü ‘organik siyez bugdayi yetistiriciligi Projesi’nde 20 ton siyez bugdayi hasadi yapildi.

Siyez Bugdayinda Hasat Bereketi
Büyüksehir Belediyesi istiraklerinden Besas ve Kirsal Hizmetler Daire Baskanligi’nin görevlendirdigi yetkili mühendis ekibiyle birlikte ilk etapta Keles ve Büyükorhan ilçelerinde 5 mahallede yapilan hasat sonrasi çiftçilerden 20 tona yakin organik siyez bugdayi toplandi. Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in açiklamis oldugu fiyat üzerinden kilogrami 3,75 TL’den alinan siyez bugdayi karsiligi çiftçilere ödemeleri yapildi. Siyez, bugdayin atasi olarak kabul edilmekte ve bazi kaynaklara göre 12 bin yil önce kültüre alindigi saniliyor. Türkiye’de yogun olarak Kastamonu’da yetistirilen siyez bugdayina ilgi genetik yapisinin bugüne kadar hiç degismemis olmasi nedeniyle giderek artiyor. Son yillarda organik ürünlere olan ilginin artmasi, fonksiyonel gida arayislari, vitamin, mineral ve lif bakimindan zengin olan eski bugdaylari yeniden gündeme getirdi.

Hasat edilen 20 tona yakin siyez bugdayi, islenerek BESAS tarafindan Bursalilarin sofralarinda yer alacak. Glüten orani düsük olan siyez bugdayi, modern bugdaya göre iki kat daha fazla A vitamini ihtiva ediyor. Daha fazla demir içeriyor ve genetik yapisinda herhangi bir degisim olmadigi için de saglik açisindan bir risk tasimiyor.
Kaynak: İHA