Sinop'ta Kan Bagislarinda Artis

Türk Kizilay Sinop Kan Alma Birimi Sorumlusu Dr. Muharrem Coskuner, kan bagisi sayisinda artis yasandigini söyledi.

Coskuner, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Sinop Üniversitesi ögrencilerinin toplumsal duyarlilik dersleri kapsaminda kan alma biriminde nöbetleserek görev aldiklarini ve vatandaslarla birebir görüsüp kan bagisi yapmalari konusunda kendilerinden destek istediklerini ifade etti.

Ögrencilerin destegi ve Kovid-19'a karsi asilanma oraninin artmasi ile kan bagisinda gözle görülür bir artis oldugunu anlatan Coskuner, sunlari dile getirdi:

"Basta maske, mesafe ve hijyen konusuna uyarak hassas ve titiz çalismalarimiz sonucunda son bir hafta içinde kan bagisinda bir artis kaydettik. Pandemi süreci bizi çok etkilemisti. Vatandaslarimiz da bulas riskinden dolayi kan bagisi konusunda çekimser kaliyordu. Kana ihtiyaç oldugunda bagisçilarimizi telefonla arayarak bagista bulunmalarini istiyorduk. O dönemde kan bagisçisi bulmakta çok zorlandik. Üniversitelerin açilmasiyla birlikte ögrencilerimiz bizim en büyük bagis ve destek kaynagimiz oldu. Ögrencilerin gelmesi ve birlikte çalismamiz neticesinde kan bagisinda bir artis görülmeye baslandi. Günlük ortalama 5-8 civarinda kan bagisi yapilirken, ögrencilerin gelmesiyle birlikte rakam ortalama 20 bagisçiyi buluyor. Bizim asil amacimiz düzenli bagisçi sayisini artirmak. Bir kisi yilda iki kez bagis yapsa hastanemizin kan ihtiyacini karsilamis oluruz. Kan üretilen bir madde olmadigi için mutlaka bir kan bagisçisi olmasi gerekiyor. Kana ihtiyaci olan çok sayida hastamiz var. Bagis yoksa kan yok demektir. Dolayisiyla hasta da tedavi olamayacaktir. Asilanma sayisinin artmasi ile birlikte kan bagisçi sayisi da artmaya basladi."

Kaynak: AA