Rize'de Tehlikeli Egitim

Rize’nin Engindere mahallesinde bulunan okullar bölgesinde yaya geçidi olmamasi velileri tedirgin ediyor.

Rize'de Tehlikeli Egitim
Merkeze bagli Engindere mahallesinde hemen anayolun kenarinda bulunan okullar bölgesi her gün yaklasik 2 bin ögrenciyi agirliyor. Fatih Anadolu Lisesi ve Rize Anadolu Lisesi’nin etrafinda gerekli güvenlik önlemleri alinarak ögrencilerin ve diger yayalarin güvenli bir sekilde gelip geçmesine ortam saglandi. Fakat 680 lise ögrencisinin bulundugu Rize Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin güzergâhinda yaya geçidi olmamasi ögrenci velilerini ve orada yasayan halki tedirgin etmeye devam ediyor. Geçtigimiz günlerde de 15 Temmuz Gazisi Muhammet Uzun da burada kaza geçirerek hayatini kaybetti.

Okullar bölgesinde bir alt geçit bulunurken, su baskinlari ve amaci disinda kullanimlardan dolayi yayalar için kullanilamiyor. Yetkili kisilerin her ne kadar alt geçidi tadilat edip isiklandirdiklari ögrenilse de durumu çok geçmeden tekrar ayni olup kullanilamaz hale geliyor.

Yapilan yol çalismalarinin ardindan yolun daha iyi duruma gelmesiyle araçlarin bir hayli hizli geçtiginin ve insanlarin hayatinin tehlikeye düstügünün altini çizen mahalle sakinlerinden Erkan Yildirim “Gördügünüz üzere okula buradan giris yapiliyor. Yol çalismasi yapildiktan sonra yol bir hayli genisledi ve araçlar çok hizli gitmeye basladi.

Haliyle çok tehlikeli bir yol oldu. Zaten 3 kisi ezildi bu yolda. Bir tanesi de Allah rahmet eylesin 15 Temmuz gazisiydi. Alt geçidimiz kullanilamaz halde. Muhtarimiz çok ugrasti, belediyeden geldiler. Yaptilar, temizlediler, kamera dahi taktilar fakat kisa bir süre sonra alt geçit yine ayni berbat vaziyette. Atik bir yer oldu. Buraya devletimizin acil önlem almasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

"Çocuklari birakin bizler bile karsiya geçemiyoruz"

Diger okullarin bulundugu alana yaya geçidi ve isiklandirmanin yapilarak ögrenciler ve yayalarin can güvenliginin garanti altina alindigini belirten Yildirim “Çocuklari birakin bizler bile karsiya geçemiyoruz. Ileride yaya geçidi ve isik takilmis. O okulun ögrenciler garantiye alindi. Güvenli bir sekilde gidip geliyorlar. Fakat buraya da bir önlem alinmasi sart. Yoksa Allah korusun çok kötü seyler olacak. Çocuklar hepimizin çocugu ezilecekler burada diye korkuyoruz. Illa kötü bir sey olmasi gerekmiyor. Devlet büyüklerimizin el atmasini istiyoruz. At geçit defalarca temizlendi, uygun hale getirildi fakat kisa sürede yine eskisi gibi oluyor. Çocuklar, bizler, kadinlar hatta yaslilar bile orayi kullanmak istemiyor. Haliyle buraya bir önlem kesinlikle sart” seklinde konustu.



"Bu yolda çocuklar ezilmesin"

Her okulunun etrafinda alinan güvenlik önlemlerinin burada da alinmasi gerektigini söyleyen bölge esnafi Yunus Emre Bas ise “Burasi okullar bölgesi ve ögrencilerin çok yogun oldugu bir yer. Az ileride isiklandirma var. 2 okul bunu rahatlikla kullanabiliyor. Oradaki ögrencilerin gelip geçmesinde herhangi bir sikinti ve aksama olmuyor. Yol güzergâhinin yeni ve güzel olmasindan dolayi asiri süratli araba kullanma hevesi oluyor insanlarda. Aracini yavas kullanan yok. Çocuklar daha gençler, cahiller. Hiç bakmadan yola atlayanlar oluyor. Burada bir yaya geçidi olmasi gerekiyor diye düsünüyorum. Biz mahallemizin muhtarina çok dile getirdik. O da bu konu için çok çabaladi. Biz daha kimlere ulasabiliriz? Burada daha önce ölümlü kazalar oldugunu yetkililerimiz de biliyor. Surada bir kaldirimi, bir yaya geçidini aylardir yaptiramadik. Bunu defalarca da dile getirdik, insanlara anlattik. Kaç tane daha çocugumuz ölecek diye düsünüyoruz. Insallah bir çözüm buluruz” diye konustu.

Kaynak: İHA