Orman Yanginlarina Bu Gönüllüler Müdahale Edecek

Kocaeli’de 50 kisiden olusan gönüllü bir ekip, aldiklari yangin söndürme, arama ve kurtarma egitimleriyle bölgede olusabilecek bir dogal afet durumunda itfaiye ve AFAD ekiplerinin yükünü hafifletebilmek için görev yapacak.

Orman Yanginlarina Bu Gönüllüler Müdahale Edecek
Türkiye’nin dört bir yaninda meydana gelen ve büyük zararlar veren yangin felaketlerinin ardindan Kocaeli’de Kocaeli Sportif Havacilik ve Aktif Doga Sporlari Dernegi (KOSHADOS) tarafindan gönüllülerden olusan yangin söndürme ve arama-kurtarma faaliyetlerinde görev yapacak bir ekip olusturuldu. 50 kisiden olusan gönüllü ekibi, Gebze Orman Isletme Müdürlügü bünyesinde egitimler aldi. Tamamen gönüllülerden olusan bu ekip, olasi bir yangin ve dogal afet sirasinda görev yapan itfaiye ve AFAD personelinin yükünü biraz da olsun hafifletebilmek için çaba sarf edecek. Ekip üyeleri, Türkiye’nin her yerinde böyle gönüllülerin olmasini ve insanlarin bu konularda daha da bilinçlenmesini istiyor.

“Amacimiz bölgemizdeki vatandaslarimizi olabildigince bilinçlendirmek”

Türkiye’de bir çok dogal afetin gerçeklestigini ve bu afetler sirasinda kendilerinin de 19 kisilik bir ekiple görev aldiklarini belirten Kocaeli Sportif Havacilik ve Aktif Doga Sporlari Dernegi Baskani Emre Polat, “Bu görev esnasinda gördügümüz manzara çok kötü bir manzaraydi ve bununla alakali kendimizi bilinçlendirmek adina bir çok çalisma yapmayi düsündük. Bu baglamda Sakarya Orman Isletme Müdürlügü ile irtibata geçip, daha sonra Gebze Orman Isletme Müdürlügü ile iletisime geçtik. Bu süreçte orman gönüllüsü olduk. Su anda 50 kisilik bir orman gönüllüsü ekibimiz mevcut. Bu ekiple birlikte ormanci arkadaslarimiza gerekli afetlerde, gerekli durumlarda, herhangi bir problem yasandiginda destek olabilmek adina böyle bir egitim aldik. Su anda arama-kurtarma üzerine büyük bir çalismamiz var. Yaklasik 3 buçuk aydir arama-kurtarma egitimlerimiz devam ediyor. Bu baglamda ilk yardim egitimlerimiz, kentsel arama-kurtarma, hafif arama kurtarma, dogada arama-kurtarma gibi uzman egitmenlerimiz sayesinde bir çok faaliyetimiz gerçeklesiyor. Amacimiz bölgemizdeki vatandaslarimizi ve kendilerimizi olabildigince bilinçlendirmek ve bu süreç içerisinde bir çok insanin da destegini alarak güzel islere imza atmayi istiyoruz” dedi.



“Hedefimiz 150 kisilik bir orman gönüllüsü ekibi olusturmak”

Darica Kaymakamligi ve Darica Belediyesiyle birlikte belirli görüsmeler sagladiklarini da belirten Polat, “Zaten toplanma alanlari ve depremle alakali bir çok çalisma gerçeklestirilmisti. Bizler de su anda halkimizla beraber bu bilinci saglayip, buralarda görevli olmalarini sagliyoruz. Ayni zamanda yine profesyonel bir ekip olusturup AFAD görevlilerimize ve diger görevlilerimize katki saglamak, onlarin yükünü hafifletmek, olasi bir depremde, dogal afette onlara katki saglamak adina bölgemizde bu faaliyetlere baslamis bulunmaktayiz. Biz su anda Kocaeli bölgesinde talepleri almaya basladik. Yaklasik 35 kisilik bir ekibimiz var, ayriyeten de 50 kisilik daha kayit sistemi olusturuldu. Bizim kendi grubumuz olarak hedefimiz 150 kisilik bir orman gönüllüsü ekibi olusturmak. Arama-kurtarma olarak baktigimizda da hedef olarak ortalama bir 100 kisilik ekip olusturmayi düsünüyoruz” diye konustu.



“Insallah tüm Türkiye’de orman gönüllüleri olur”

Manavgat’ta meydana gelen orman yanginlarinin ardindan verilen egitimlere gönüllü olarak katildigini belirten Mert Gürenç ise, “KOSHADOS ciddi derecede egitimlere yer veriyor. AFAD ve yangin egitimi veriliyor. Su anda burada Gebze Orman Isletme Müdürlügünde egitim aldik. Tabii ki gönlümüz her zaman Türkiye’nin her yerinde. Ama öncelikle kendi kapimiz diyoruz ve burada çikacak olan bütün yanginlara müdahale etmek adina, buradaki itfaiye erlerine daha verimli destek olabilmek adina biz böyle bir gönüllü olduk. Ormanlar bizim cigerlerimiz. Bunu herkes biliyor. Bir çok yanginda çikan olaylari görüyoruz. Insanlarin bilinçli olacagini düsünüyoruz. Bizler de Kocaeli’de ilk gönüllü olduk. Bizler ormanlarda çikacak olan her türlü yanginda bir an önce gitmeyi hedefliyoruz. Burada Gebze Orman Isletme Müdürlügünde bizlere egitim veren hocalarimiza çok tesekkür ediyoruz ve kapilarini bizlere açan özellikle Tarim ve Orman Bakanligina çok tesekkür ediyoruz. Bizler egitimimizi aldik, en azindan daha bilinçliyiz. En azindan bilinçsizce gitmeyecegiz artik, direkt itfaiye erlerinin yanina gidip ‘Ne yapabiliriz?’ diye soracagiz. Hortum çekilecekse hortum çekecegiz, söndürmeye ihtiyaç varsa söndürme yapacagiz. Hiç bir sey bilmiyorsak orada itfaiye erlerini dinlendirebilirsek ne ala bize. Insallah tüm Türkiye’de orman gönüllüleri olur” seklinde konustu.

Kaynak: İHA