Japonya Basbakani Kishida Meclisi Feshetti

Japonya Basbakani Fumio Kishida, ülkenin Ulusal Meclisi’nin (Diet) alt kanadi olan Temsilciler Meclisi milletvekillerinin görev süresinin sonu olan 21 Ekim öncesinde feshetti. Ülke’de 31 Ekim’de olagan genel seçime gidecek.

Japonya Basbakani Kishida Meclisi Feshetti
Japonya’da 4 Ekim’de basbakanlik koltugunu devralan Fumio Kishida Temsilciler Meclisi’ni feshetti. Milletvekillerinin görev sürelerinin sona erecegi tarih olan 21 Ekim öncesinde alinan kararla Japon halkina sandik yolu gözüktü. 19 Ekim’de olagan genel seçim kampanyasinin baslayacagi belirtilirken, seçimlerin ise 31 Ekim’de düzenlenecegi kaydedildi.

ILKLERIN SEÇIMI

4 yillik aradan sonra gerçeklestirilecek Temsilciler Meclisi seçimi, ayrica Covid-19 pandemisi sirasinda ülke çapinda yapilacak ilk oylama olacak. Demokratik Japonya tarihinde bir basbakanin göreve baslamasi ile Temsilciler Meclisi’nin feshedilmesi arasindaki en kisa dönem ardindan yapilacak seçim, ayrica meclisin feshi ve oylama günü arasindaki en kisa zaman dilimi nedeniyle de ilk olarak tarihe geçecek.

BASBAKAN GÖREVI DEVRETMISTI

Japonya’nin önceki basbakani Yoshihide Suga, Covid-19 salginini yönetmede basarisiz olmakla elestirilmis, kabinesine yönelik kamuoyu desteginin düsmesinin ardindan da iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) liderlik seçimine aday olmayacagini açiklamisti. LDP baskanlik yarisinin galibi olan Fumio Kishida, partinin sandalye üstünlügü nedeniyle mecliste ülkenin yeni basbakani olarak seçilmisti. Covid-19 vakalarinda düsüs gözlenen bir dönemde göreve gelen Kishida’nin genel seçimi genis bir halk destegi saglamak için sans olarak gördügü yorumlari yapilmisti.

BASBAKANI SEÇEN MECLIS

Japonya’nin en üst düzey yasama organi olan Ulusal Meclis (Diet) basbakani seçme yetkisine sahip olan Temsilciler Meclisi (Alt Meclis) ve daha az yetkiye sahip olan Senato’dan (Üst Meclis) olusuyor. Temsilciler Meclisi üyeleri 4 yilda bir halk tarafindan seçilirken, her 3 senede bir yarisi seçilen Senato üyeleri 6 yil görev yapiyor.

(Burak Ersoy /IHA)
Kaynak: İHA