Ispanya'dan Angela Merkel'e Avrupa Ödülü

Almanya Basbakani Angela Merkel: 'Sadece birlik olan bir Avrupa, güçlü bir Avrupa'dir'.

Ispanya'daki Yuste Vakfi, bu yil 16'ncisi düzenlenen Carlos V. Avrupa Ödülü'nü, Almanya Basbakani olarak 16 yildir sürdürdügü görevi birakmaya hazirlanan Angela Merkel'e verdi.

Yuste Manastiri'nda düzenlenen organizasyonda Merkel ödülünü Ispanya Krali 6. Felipe'nin elinden alirken törene Basbakan Pedro Sanchez ve Disisleri Bakani Jose Manuel Albares de katildi.

Yuste Vakfi jürisi, "Avrupa entegrasyon sürecinin ve uluslararasi arenada Avrupa'nin önemli stratejik rolünün kararli bir savunucusu olarak, siyasi kariyeri boyunca Avrupa'ya verdigi hizmetlerden" dolayi Merkel'in bu ödüle layik görüldügünü açikladi.

Merkel, burada yaptigi konusmada, "Sadece birlik olan bir Avrupa, güçlü bir Avrupa'dir." ifadesini kullanarak "bazi ülkelerin kisa ve orta vadedeki ulusal çikarlarini öne çikartmalarinin önlenmemesi halinde Avrupa Birliginin sorunlar yasayacagi" uyarisinda bulundu.

Ispanya Krali 6. Felipe de "Pragmatizmi ve güvenilirligi, Avrupa'da ve dünyada saglamligin sembolü olmustur" diye tanimladigi 67 yasindaki Merkel'in, "asiriliktan ve kahramanliktan kaçinan bir yaklasimla, birlik içindeki en iyi Avrupa ruhunu temsil etmesinden dolayisiyla isminin Avrupa tarihine büyük harflerle geçecegini" söyledi.

Avrupa tarihinde önemli bir yer tutan Kutsal Roma Imparatoru seçilen, Alman imparatoru, Ispanya krali, Hollanda-Belçika krali olarak 1500'lü yillarin ilk yarisinda görev yapan Carlos V. (V. Karl) adina verilen Avrupa Ödülü'nü geçmis dönemlerde Mihail Gorbaçov, Helmut Kohl, Jose Manuel Durao Barroso, Javier Solana, Felipe Gonzalez, Simone Veil, Sofia Corradi gibi isimler de almisti.

Kaynak: AA