GÜNDEM / 14 Ekim 2021

ANADOLU AJANSI.

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde Savunma Sanayii Icra Komitesi Toplantisi'na baskanlik edecek.

- Erdogan, güven mektubu sunacak Azerbaycan Büyükelçisi Resad Mammadov ve Avustralya Büyükelçisi Miles Robert Armitage'i ayri ayri kabul edecek.

(Ankara/14.00/16.30/17.15)

2- TBMM Baskani Mustafa Sentop, Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yili Açilis Programi'na katilacak ve akademik yilin ilk dersini verecek.

(Ankara/14.00)

YASAMA YÜRÜTME SIYASET

1- Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, Türkiye Isveren Sendikalari Konfederasyonu'nun, MEXT Teknoloji Merkezi'nde düzenledigi "Ortak Paylasim Forumu"na istirak edecek.

(Istanbul/10.00)

2- Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Istanbul Galata Üniversitesi Akademik Yili Açilis Töreni'ne katilacak

(Istanbul/11.00)

3- IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, sehir merkezinde, Zile'de, Turhal'da esnafi ve Zile Belediye Baskanligini ziyaret edecek.

(Tokat/13.10-17.35)

4- AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, "Artuklu Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yili Açilis Töreni"ne ve üniversitedeki "Sosyal Yasam Merkezi" açilisina katilacak. Partisinin Il Baskanligi Genisletilmis Il Danisma Meclisi Toplantisi'na istirak edecek Kurtulmus, Tiyan Un Fabrikasi'na da ziyarette bulunacak.

(Mardin/10.00-17.30)

5- TBMM Genel Kurulunda, Vergi Usul Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin görüsmelerine devam edilecek.

(TBMM/14.00)

EKONOMI FINANS

1- Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Pamukluk Baraji Su Tutma ile İçel Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi programlarina katilacak, yas meyve sebze ihracatçilari ile balikçilar, üreticiler ve temsilcileriyle toplanti yapacak, çesitli temaslarda bulunacak.

(İçel/09.35-20.15)

2- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi, agustos ayina iliskin özel sektörün yurt disindan sagladigi kredi borcu ile haftalik para ve banka istatistiklerini açiklayacak.

(Ankara/10.00/14.30)

3- TÜIK, eylül ayi tarim ürünleri üretici fiyat endeksini, 2020 yili kurumsal sektör hesaplarini duyuracak.

(Ankara/10.00)

DÜNYA DIPLOMASI

1- Türk Konseyi Ulastirma Bakanlari 5. Toplantisi'na, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ile Türk Konseyi Aksakallar Kenesinin Türkiye Üyesi Binali Yildirim, onur konugu olarak katilacak.

(Budapeste)

2- Libya Disisleri Bakani Necla Mangus, Ankara'da temaslarda bulunacak.

(Ankara)

3- Afganistan'daki siyasi gündem ve güvenlik konularina iliskin gelismeler izleniyor.

(Kabil/Ankara)

GÜNCEL

1- Dünya genelinde Kovid-19'a iliskin gelismeler takip ediliyor.

2- Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, Mevlid-i Nebi Haftasi Etkinlikleri Tanitim Toplantisi'na katilacak. Erbas, Emekli Imam-Hatip Lisesi Ögretmenleriyle Bulusma etkinligine istirak edecek.

(Ankara/10.30/Sakarya/17.00)

SPOR

1- Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, AK Parti Sirnak Il Baskanligini ziyaret edecek, Kültür Söleni etkinligi kapsaminda düzenlenen ses yarismasinin finalini izleyecek.

(Sirnak/16.00/18.00)

2- Basketbol THY Avrupa Ligi'nin 4. haftasinda Fenerbahçe Beko, Rusya'nin UNICS Kazan takimini konuk edecek.

(Istanbul/20.45)

3- Basketbol FIBA Kadinlar Avrupa Kupasi'nin ilk haftasinda, D Grubu'nda iki Türk ekibi Nesibe Aydin ile Bellona Kayseri Basketbol karsi karsiya gelecek. A Grubu'nda Hatayspor, Rusya'dan WBC Enisey'i konuk edecek, C Grubu'nda ÇBK İçel Yenisehir Belediyespor, Belarus deplasmaninda Horizont, F Grubu'nda OGM Ormanspor, Rusya'da Nika Syktyvkar karsisina çikacak.

(Ankara/16.30/Hatay/18.30/Molodechno/Syktyvkar/19.00)

ÖZEL HABER

1- Otizmli oglunun hem babasi hem doktoru

- Otizm denildiginde hem bu alanda çalisan bir hekim hem de kendi tabiriyle "damdan düsen bir baba" olan Doç. Dr. Nusret Soylu, bu rolleri yönetmekte zorlandigi zamanlar olsa da klinisyen rolünün ebeveynlik, ebeveynlik rolünün de klinisyen rolüne kattigi seylerin oldugunu düsünüyor

- IÜ Çapa Tip Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi ABD Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nusret Soylu:

- "Hayatta en çok sey ögreten kisileri listeleyin deseniz, listenin basinda oglum Ali yer alir. Ali benim mürsidimdir. Hayatinizin odagini kaçirmamanizi sagliyor. Konfor odakli degil, deger odakli yasamayi ögretti bana Ali. Çünkü böyle bir zorlukla yasarken o degerlerle irtibatinizi koparmamanizi ögretiyor otizm. Sefkati, kabulü ögretiyor"

- "Aileler bazen bir aile hekimine gittiklerinde ya da çocugun rutin gelisimini takip eden bir çocuk doktoruna sorduklarinda 'Erkek çocugudur, geç konusur.' gibi bazi yanitlar alinabiliyor ve bu durum, tani konmasini geciktiriyor. Ailelerin içine çocugun gelisimiyle ilgili bir kurt düstüyse mutlaka bir aile hekimi veya bir çocuk doktoru degil, bir çocuk psikiyatristinin degerlendirmesi çok önemli"

(Çigdem Alyanak/Istanbul)

2- "Suya göre tarim" basladi, hem tasarruf hem verimlilik artti

- Çeltikte damlama sulama yöntemi uygulanarak, su tüketimi yüzde 50 azaltildi

- Suyu daha az tüketen bitkilerin tercih edilmesiyle nadasa birakilan alan geçen yil 2,1 milyon dekar daraltildi

- Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir:

- "Suya göre tarimi planlayan, ekim desenini olusturan, bitki ve tohum seçen, özellikle kurakliga toleransli çesitlerle de çiftçimizin ekim yapmasini saglayan bir modellememiz var"

(Mustafa Çalkaya/Ankara)

3- Türkiye'de 9 ayda 2 milyon 118 bin gayrimenkul satis islemi yapildi

- Bu islemlerden 919 bin 972'sini konut, 375 bin 986'sini arsa, 573 bin 982'sini tarla, 93 bin 649'unu is yeri, geri kalanini diger tasinmazlarla ilgili satislar olusturdu

- En çok satis islemi yapilan iller siralamasinda Istanbul, Ankara ve Izmir ilk üçte yer aldi

(Yildiz Nevin Gündogmus/Ankara)

***

Anadolu Ajansinin yayimladigi haber, görüntü, fotograf ve internet ile wap için olusturdugu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafindan hiçbir sekilde kullanilamaz. Abonelerimiz de sözlesme kapsami disinda bu yayinlari çogaltamaz, baska kurum ve kuruluslara aktaramaz. Aykiri davrananlar hakkinda hukuki ve cezai her türlü basvuru hakkimiz saklidir.
Kaynak: AA