Çukurova'da Ikinci Ürün Misirin Yerini Soya Aldi

Çukurova’nin topraklarinda ikinci mahsul olarak bu yil kuraklik ve zirai hastaliklar nedeniyle misirin yerini soya aldi. Üreticiler, soyanin kurakliga ragmen beklentiyi karsiladigini söyledi.

Çukurova'da Ikinci Ürün Misirin Yerini Soya Aldi
Adana’nin Imamoglu ilçesinde yüzlerce dönüm araziye modern tarim sulama sistemi kurarak misir yerine soya ekti. Ekim ayi ile birlikte soya hasadina baslayan çiftçiler kurakligin hissedilir derecede verim düsüklügüne neden oldugunu bu nedenle misir ekmediklerini söyledi.



Ufacikören mevkiinde soya hasadi yapan çiftçilerden Nevzat Ertürk, 115 dönüm arazide soya ekimi yaptiklarin belirterek,

"Ilk etapta fiyat yüksekti simdi neden bilmiyorum geri çekildi. Soyanin tonu 4 bin 800 dolaylarinda. Ama bir ay önce 5 bin 800 ve üzeri idi. Biz çiftçiyiz sartlar ne olursa olsun ekim yapacagiz. Burada büyük bir emek var. Çukurova’da sari saçakta herkes tatile giderken emek vermeye devam ediyoruz. Kazanamiyoruz diye bir sey yok. Suan maliyetler yüksek. Soyayi Çukobirlik aliyor ama ben tüccara veriyorum. Yeni sezon ürünlerine yatirim yapiyoruz ve kalanla geçiyoruz” dedi.

Çiftçilik ve ticaret yapan Atalay Özer ise bu yil geçen seneye oranla verimin düsük oldugunu ifade ederek, "Hava sartlari ve iklim buna müsaade etmedi. Sicakla birlikte kurt, hasere ile mücadeleyi çok fazla yapamadik. Birde çiftçiler mücadele ettikçe maliyet artti. Girdiler yüksek olunca az girdi ile ürün elde edilmeye çalisildi. Bu sene 200 kilodan 400 kilograma kadar hasat yapildi. Fiyati güzel suan için. Soyanin tercih edilmesinin nedeni Çukurova’da misir hastalik yapmaya basladi ve toprak ikinci ürünü yetistirmiyor. Misir tamamen bitti. Soya hem fiyati hem verim hem de girdi olarak güzel. Hem destegi hem de yetistirirken yaptiginiz masraf açisindan suan soya daha iyi” diye konustu.

Kaynak: İHA