Bu Hastaligin Tek Çözümü Ameliyat

Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Seda Çelik, kataraktin tek tedavi yönteminin ameliyat oldugunu belirterek, fazla olgunlasmis kataraktin ameliyatinin daha zor ve riskli oldugunu söyledi.

Bu Hastaligin Tek Çözümü Ameliyat
Medicana Sivas Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Seda Çelik, 14 Ekim Dünya Görme Günü nedeniyle açiklamalarda bulundu. Dr. Çelik, “Katarakt göz merceginin (lens) saydamligini kaybetmesi ve kesiflesmesi sonucu olusur. Göz mercegi renkli tabakanin arkasinda yer alir ve gelen isigin gözün sinir tabakasi üzerindeki alici hücreler üzerinde odaklanmasini saglar. Lensin kesiflesmesi ve isik geçirgenliginin azalmasi sonucunda yani katarakt gelisimi ile alici hücrelere isik ve görüntü yeteri kadar ulasmayacak ve böylece görme azalacaktir’’ dedi.



“Tek tedavi yöntemi ameliyattir’’

Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Seda Çelik, kataraktin tek tedavi yönteminin ameliyat oldugunu belirterek, “Yaslanma, genetik rahatsizliklar, göz içi reaksiyonlar, göze gelen darbeler, göz içi mikrobik rahatsizliklar, uzun süre kortizon içeren tedavi kullanimlari vb. katarakta neden olabilir. Kataraktin belirtileri arasinda perdelenmis, bulanik görme, gece görme seviyesinin azalmasi, isiklardan rahatsizlik duyulmasi, okuma ve diger bazi aktivitelerde daha parlak isiga ihtiyaç duyulmasi, isiklarin etrafinda isiklardan yansiyan ve isinlarin etrafinda olan renk halkasi, gözlük numaralarinin ya da kontakt lens numaralarinda sik sik degisiklik olmasi, renklerin soluk görülmesi, tek gözle çift görme sikayetinin baslamasi vardir. Katarakt, ilaçla veya gözlükle tedavi edilebilen bir rahatsizlik degildir. Kataraktin tek tedavi yöntemi ameliyattir’’ seklinde konustu.



“Daha zor ve riskli olacaktir’’

Op. Dr. Seda Çelik , çok olgunlasmis kataraktin ameliyatinin daha zor ve riskli oldugunu söyleyerek, “Eger görüsünüz gözlük takildigi halde yeterli degilse ameliyat zamani gelmis demektir. Kataraktin çok kalinlasip görmenizi tamamen kapatmasi beklenmemelidir. Çok olgunlasmis kataraktin ameliyati daha zor ve riskli olacaktir. Fakoemülsifikasyon ile yaptigimiz katarakt ameliyatinda klasik cerrahideki gibi dikis yoktur. Bu nedenle de, halk arasinda lazerli ya da dikissiz yöntem olarak bilinir. Bu teknikte, göze 3 mm’den küçük bir kesiden girilir, lensin zari yuvarlak olarak çikarilir, katarakt yani kesiflesmis göz mercegi ultrason dalgalari veren bir cihaz ile sivilastirilarak emilir, yerine katlanabilir yeni göz mercegi yerlestirilir. Bu ameliyatta kullanilan mercekler dikisli katarakt ameliyatinda kullanilan merceklerden farklidir’’ ifadelerini kullandi.

Gözlerde bulaniklik görülebilir

Dr. Çelik, ameliyat sonrasi gözlerde bulaniklik yasanabilecegini belirterek, “Katarakt ameliyati sonrasi uzak görme düzeltilmektedir. Yakin orta ve uzak mesafede iyi görme için ise multifokal lensler yerlestirilmelidir. Multifokal lensler son yillarda gelismis ve uygulandiginda tüm mesafelerde yeterli görüs saglamaktadir. Ameliyat sonrasi 1 hafta agir yükler kaldirilmamalidir. Ameliyat olan kisi, ameliyat günü sonrasi araba kullanmamalidir. 1 hafta göze su degmemeli üstüne yatip egilmemeli, ameliyat sonrasi göze baski uygulanmamali ve darbelerden korunmalidir. Ameliyat sonrasi ilk gün gözlerde bulanik görülebilir bu normal bir olaydir. Saglikli bir sekilde yürüyebilmek için destek alinabilir. Her göz ameliyati gibi katarakt cerrahisi de risk tasimaktadir. Ancak bu kadar riskleri tasimasina ragmen ameliyatlardaki basari orani çok yüksektir. Günümüz teknolojileri ile katarakt cerrahisi yöntemleri gelismis olup, mikro kesilerle, dikis atilmadan yapilmaktadir. Uzman bir cerrahin yaptigi katarakt ameliyati sonrasi hasta günlük yasamina çabuk bir sekilde dönebilir’’ dedi.

Kaynak: İHA