Sivas'ta Kenevir Hasadi Basladi

Vali Salih Ayhan: 'Bu sene 200 dekarda ekim yapildi, eksikliklerimizi görmüs olduk. Insallah önümüzdeki yil mümkünse en az bin dekar ekip, daha fazla analiz ve ArGe yapmaya, eksikliklerimizi gidermeye çalisacagiz'

Kenevir ekilebilecek iller arasinda yer alan Sivas'ta, il protokolünün katilimiyla hasat gerçeklestirildi.

Bölge Trafik Denetleme Subesi Müdürlügü karsisindaki arazide gerçeklestirilen hasat programinda konusan Vali Salih Ayhan, Sivas için çok önem arz eden, çok degerli bir hasadin yapildigini söyledi.

"Üreten çiftçi, gelisen Sivas" vizyonu kapsaminda kentte üretim çesitliligini artirmayi hedeflediklerini belirten Ayhan, Sivas'in kenevir üretim izni alan 20 il içerisinde yer aldigini animsatti.

Ayhan, kenevirin hasat asamasina geldikleri için mutlu olduklarini aktararak, "Kenevirin bir çok faydasi var. Endüstriyel özellikleri olan, katma degeri yüksek bir ürün. Ilimizin de toprak yapisina uygun, birçok çesidinin burada olabilecegini ilk ekimde görmüs olduk." dedi.

Ayhan, sunlari kaydetti:

"Ekim tecrübesi, bakim tecrübesi hatta hasat tecrübesi yoktu. Çünkü yeni ekim izni alinan bir bitki. Dolayisiyla burada sunu da görmüs olduk ki hasatla sanayisi de gelismeye basladi. Yeni makine ve ekipmanlar buna uygun tanzim edilmis oldu. Bu sene 200 dekarda ekim yapildi, eksikliklerimizi görmüs olduk. Insallah önümüzdeki yil mümkünse en az bin dekar ekip, daha fazla analiz, Ar-Ge yapmaya ve eksikliklerimizi gidermeye çalisacagiz."

Kenevir ekim alaninin Sivas Bilim Teknoloji Üniversitesine ait, Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüldügü yer oldugunu aktaran Ayhan, "Sözlesmeli alim yapan herkese tesekkür ediyorum. Bu bitki Sivas topraklarinda insallah uzun süre ekilecek. Ilimize büyük bir katma deger saglayacagiz." diye konustu.

Ayhan, kenevirin Sivas'ta islenmesi için bir is insaninin gerekli adimi attigini, bunun sehir için sans oldugunu sözlerine ekledi.

Hasat programina, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Il Tarim ve Orman Müdürü Seyit Yildiz, Sivas Ticaret Borsasi Baskani Abdulkadir Hastaoglu ile Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag da katildi.
Kaynak: AA