(Özel) Edirne'de Ceviz Hasadi Basladi

Devletin 49 yilligina ceviz ekmek sartiyla bedelsiz kiraya verdigi 2 bin dekar araziyi degerlendiren Edirne’nin Ipsala ilçesine bagli Karaagaç köyü halki, ceviz hasadina basladi.

(Özel) Edirne'de Ceviz Hasadi Basladi
Ceviz ekili arazinin çogunlugunun devlet tarafindan 49 yilligina bedelsiz kiraya verildigi Karaagaç köyünde üretilen yeni mahsul cevizlerin hasadina baslandi. Silkeleme makinasi ile dökülerek imece usulü toplanan cevizler, çuvallanip temizleme makinasina atiliyor. Buradaki islemden sonra kurutulan cevizler, tüketiciye ulasacagi günü bekliyor. Bölgenin en büyük pazar payina sahip olan köyde, tüccarlar satin aldiklari cevizleri Türkiye’nin en taninmis kuruyemisçilerine satiyor. Köylüler, 10 yilda tonlarca ceviz ürettiler.

Yaklasik 15 yil önce ceviz üretimi yapmaya karar verdigini belirten Tanju Özgür, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, “49 yilligina ceviz ekmek sartiyla yaklasik 50 dönüm devletin hazineye ait arazisine ceviz ektik. En büyük sorunumuz su. Insanlar çalisiyor ugrasiyor. Köy olarak tasima suyla degirmen döndürüyoruz. Daha önce köyümüzde yapimi yarim kalan bir barajimiz, göletimiz vardi. Devletimizden tek istedigimiz bu yarim kalan barajimiz, göletimiz olursa köyümüz için üreticilerimiz için çok iyi olacak. Çalisiyoruz, üretiyoruz, kazaniyoruz. Emek isteyen bir is" dedi.

Ceviz üreticisi Harun Özcan ise, 100 dekar ceviz ektigini, verimin yila göre degistigini söyledi.

Özcan, "Daha önce yerli Yalova Sevim Birecik cinsi ceviz ektik. Verim azligindan asilama yaparak centir cevizine döndük. Simdi verimler iyi. Kabuklu cevizin satis fiyati önümüzdeki günlerde belirlenecek" diye konustu.

Bölgede ceviz hasadinin ekim ayi sonuna kadar devam edecegi belirtildi.
Kaynak: İHA