Nar Ihracatinda Hedef Bin 200 Ton
Denizli’nin Pamukkale ilçesine bagli Irliganli Mahallesinde yaklasik 24 bin dekarda üretimi yapilan hicaz narinda tufanda hasat basladi. Tarlalardan kesilen ilk narlar boylama isleminin ardindan özel ambalajlara koyularak basta Almanya, Hollanda, Ingiltere, Isviçre, Kanada ve Rusya gibi ülkelere ihraç ediliyor. Hicaz narinda ihracat hedefi bu yil bin 200 ton.

Mikro klima özelligine sahip ovada yaklasik 24 bin dekar alanda üretimi yapilan hicaz nari depolarda yapilan boylama isleminin ardindan özel ambalajlara koyularak basta Almanya, Hollanda, Ingiltere, Isviçre, Kanada, Ukrayna ve Rusya olmak üzere dünyanin birçok ülkesine ihraç ediliyor. Tat, renk, aroma, kalite ve yüksek kalibresiyle ihracatçi firmalarin tercih ettigi hicaz nari geçen yil bin 200 ton ihraç edildi. Üreticiler bu yilda ayni ihraç rakamina ulasilmasini bekliyor.
Nar üretiminde Denizli’nin Ege Bölgesinde ikinci sirada Türkiye’de ise 4. sirada yer aldigini, yaklasik 24 bin dekar alanda sezonda 45 bin tona yakin hicaz nari üretildigini anlatan nar üreticisi Mevlüt Eraslan, “Ürettigimiz meyveleri Almanya, Hollanda, Ingiltere, Isviçre, Kanada’ya belli bir çogunlugu ise Rusya’ya gidiyor. Antioksidan içerdigi için daha fazla ragbet görüyor. Su anda erken hasada basladik. Yaklasik 24 bin dönüm alanda hasat yapiliyor. Geçen yila göre soguk zararindan dolayi rekoltemizde yari yariya düsüs var. Rekoltedeki düsüs fiyatlara yansir mi, yansimaz mi bilemiyorum. Geçen sene 1 milyon 200 kilogram ihracatimiz vardi. Bu yilda ayni rakami yakalayabilirsek bizim için basaridir” dedi.
Bölgede yetistirilen hicaz narin birinci kalitede olanlari ihracata, geri kalan kismi sanayi de meyve suyu ve nar eksisi olarak isleniyor. Iklim, arazi, toprak yapisina göre agirlikli olarak Pamukkale, Buldan, Güney ve Sarayköy ilçelerimizde hicaz nari üretimi yapiliyor.
