Kosova Sokaklari Savas Alanina Döndü

Kosova’nin Mitrovica kentinde polisin kaçakçiliga karsi gerçeklestirdigi operasyona Sirplarin tepki göstermesiyle çatisma çikti.

Kosova Sokaklari Savas Alanina Döndü
Kosova genelinde 4 bölgede düzenlenen kaçakçilik operasyonlari tepki çekti. Kuzeydeki Mitrovica kentinde operasyonlara tepki gösteren Sirplar ile polis arasinda tansiyon yükseldi. Sirplar polise tas ve yabanci nesne firlatirken, polis ise öfkeli kalabaligi dagitmak için göz yasartici gaz kullandi. Siddet olaylarinin yasandigi kentte bir aracin camlarinin kirildigi görüldü.

Sirbistan medyasi da Kosova polisinin Mitrovica’da kaçakçiliga karsi bir eczane ve bazi dükkanlara baskin düzenlemesinin ardindan kentteki durumun "son derece gergin" oldugunu bildirirken, can kaybi yasanmadigini aktardi.

Kosova-Sirbistan gerginligi

Kosova, 2008 yilinda Sirbistan’dan ayrilarak bagimsizligini ilan etti. Ancak ülkenin kuzey kesiminde kalan yaklasik 50 bin Sirp, Pristine makamlarini tanimayi reddediyor ve Belgrad’i baskentleri olarak görüyor. Kosova-Sirbistan iliskileri, son 10 yilda Avrupa Birligi’nin öncülük ettigi diyaloga ragmen gerginligini koruyor.

12 gün süren plaka krizi

Iki ülke arasinda 2016’da imzalanan serbest trafik dolasimi anlasmasinin süresinin geçtigimiz 15 Eylül’de dolmasinin ardindan Kosova hükümeti ülkede sadece Kosova plakali araçlarin dolasiminin mümkün olacagini açiklayarak ülkeye girmek isteyen Sirbistan plakali araçlara yönelik geçici plaka sarti getirmisti. Kosova’nin araç plakasi konusunda karsiliklilik ilkesi esasinca aldigi kararin ardindan ülkenin kuzeyindeki Sirplarin yogun olarak yasadigi bölgede tansiyon yükselmisti. Hükümetin söz konusu karari uygulamak için Kosova ile Sirbistan arasindaki sinir kapilarina silahli özel polis birimleri göndermesini protesto eden Sirplar gösteri düzenlemis, sinir kapilarina giden yollari kamyonlarla kapatmisti. Kosova, Sirbistan yönetiminin Kosova plakali araçlarin Sirbistan’dan geçmesine yillardir izin vermemesine karsi aldigi karar kapsaminda Sirbistan plakali araçlarin Kosova’ya girmesine izin vermezken, Sirbistan’dan Kosova’ya girmek isteyen araçlara geçerliligi 60 gün olan geçici plaka veriyordu.

AB devreye girmisti

Araçlarin sinir geçisiyle ilgili yasanan plaka krizinde AB devreye girerken, Belçika’nin baskenti Brüksel’de iki ülke temsilcileri ve AB yetkilileri arasinda 2 gün süren müzakereler sonucunda anlasma saglanmisti. 12 gün süren gerginligin ardindan Brüksel’de araç plakalarina yönelik varilan anlasma uygulanmaya baslanmisti. Anlasma uyarinca sinirdaki Kosova polisi geri çekilmis, NATO Baris Gücü (KFOR) Jarinje ve Brnjak sinir kapilarinin bulundugu bölgede farkli noktalara konuslanmisti.
Kaynak: İHA