Fransa'da Bir Cami Daha Kapatilacak

Fransa'nin Allonnes kentinde, bir caminin "asiri fikirler savunuldugu" gerekçesiyle kapatilacagi belirtildi.

Sarthe Valiliginden yapilan yazili açiklamada, 300 kisilik cemaate sahip camide "radikal Islamci harekete" bagli veya yakin kisilerin bulundugu, vaazlarda terör eylemleri düzenlemenin, siddetin, nefretin, ayrimciligin, "sehit" olmanin ve "seriatin" tesis edilmesinin tesvik edildigi iddia edildi.

Camide, 110 ögrencisi bulunan Kur'an kursunun yer aldigi ifade edilen açiklamada, kursta "silahli cihadin" öneminin anlatildigi ileri sürüldü.

Açiklamada, bunun üzerine Içisleri Bakani Gerald Darmanin'in talebiyle bu caminin kapatilmasi için gerekli prosedürlerin baslatildigi aktarildi.

Le Figaro gazetesinin konuyla ilgili haberinde, bu camiyle baglantili 8 kisinin de banka hesaplarina el konulacagi kaydedildi.

Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal ise yaptigi açiklamada, "Islamciliga", nefrete ve radikallesmeye karsi taviz vermediklerini belirterek, "Cumhuriyete saldiri düzenlendigi zaman, (Cumhuriyet'in) ona yanit vermesi gerekiyor. Güçlü sekilde yanitlamali. Caminin kapatilmasi için gerekli prosedürlerin baslatilmasini istedik." ifadesini kullandi.

Içisleri Bakani Darmanin, 29 Eylül'de, Le Figaro gazetesine verdigi demeçte, "ayrilikçi" yasasi yürürlüge girmeden önce ülkede "asiricilarin" bulundugu 650 yerin kapatildigini ve 24 bin yerin polis tarafindan denetlendigini vurgulamisti. Darmanin, Kasim 2020'den bu yana "radikallestigi" iddiasiyla 89 camide yapilan denetlemelerin sonucunda 3'te 1'inin kapatildigini dile getirmisti.

Fransa yönetimi, agustosta kabul ettigi "ayrilikçi" yasasiyla Müslümanlarin hayatina müdahale ettigi gerekçesiyle elestiriliyor.

Yasa ile ele alinan baslica konular arasinda, kamu hizmetinde tarafsizlik ve cumhuriyet prensiplerine uygunluk, çok eslilik ve zorla evlendirme, uzaktan egitimin kisitlanmasi, özel okullarin durumunun gözden geçirilmesi, derneklerin hem faaliyet hem finansal anlamda denetlenebilir olmasi yer aliyor.

Kaynak: AA