Bu Tesiste 10 Milyon Solucan Çalisiyor

Trabzon’da 200 bin solucan ile gübre üretimine baslayan ve 4 yilda bu sayiyi 10 milyona çikartan genç girisimci yurtdisina açilmayi hedefliyor.

Bu Tesiste 10 Milyon Solucan Çalisiyor
Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki Darica mahallesinde yasayan Volkan Öztürk (36), Saglik Meslek Lisesi Çevre Sagligi Bölümü Teknisyenligi Bölümünü okuduktan sonra baba meslegi olan soförlüge basladi.

Bir süre dolmus hattinda soförlük çalisan Öztürk, hobi olarak solucan gübresi üretmeye karar verdi. Yakinlarinin "Bu isi yapamazsin" tepkilerine ragmen Öztürk, 35 bin TL sermaye ile aldigi 200 bin solucanla gübre üretmeye basladi.

Trabzon’da ilk kez solucan gübresi üretmeye baslayan Öztürk, talebin artmasiyla sera hangarlari kurdu. Kurdugu 3 hangarda yillik 60 ton gübre üreten Öztürk, simdilerde ise ihracat talepleri aliyor.

Tesisinde kati ve sivi olarak solucan gübresi ürettigini belirten Volkan Öztürk, "Bu ise hobi amaçli dört yil önce basladik. Tek üretim yerimiz vardi daha sonra lisans asamasina girmek için tesisimizi biraz daha büyüttük. Bu anlamda Trabzon’da solucan gübresi üreten ilk firmayiz. Su anda lisans asamasindayiz lisansimizi bakanliga sunduk. Lisansimizi tamamladigimizda satis iznimiz olacak. Dolayisiyla üreticiye gübreyi profesyonel bir sekilde bütün analizleri yapilmis sekilde ambalajlanmis sekilde sunmak için çalismalarimiz devam ediyor" dedi.

Hobi olarak çiktigi yolda profesyonel olarak devam ettigini kaydeden Öztürk, "Trabzon’da 20-25 arkadasimizi hobi amaçli olarak bu ise baslattik. Su anda talepler güzel bir sekilde sürüyor. Piyasaya sundugumuz organik gübremizden vatandaslar son derece memnunlar. Findik olsun çay olsun sebze olsun insanlar en azindan organik yiyor. Biz bu ise organik amaçla basladik topraklarimiz kimyasallardan uzaklassin canlilar dogada daha çok yasasin diye mücadele veriyoruz. Hobi amaçli çiktigimiz bu yolda Trabzon’da profesyonel bir sekilde devam etmeye çalisiyoruz ve Trabzon’da ilk gübre üreten firmayiz zaten gübrelere de son derece talep var" seklinde konustu.



"Kirmizi kaliforniya soluncani ile gübre üretiyoruz"

Kirmizi Kaliforniya solucani ile üretim yaptigini vurgulayan Öztürk, "Elimizde gübre üreten solucan var. Bir irk bu. Kirmizi kaliforniya deniyor. Bu tamamen gübre solucani yiyip diskilamaya ve sürekli çiftlesmeye uyarlanmis bir solucan. Tam bir geri dönüsüm hayvani bütün sebze atiklarini ve hayvan gübresinden çürüterek solucana veriyoruz aslinda yemek hazirliyoruz. Ana hammaddemiz hayvan gübresi yüzde 30 olarakta yesil atiklar. Onlari çürüterek solucana veriyoruz. Solucan bunu yiyip diskiliyor. Içindeki 32 enzim ve vücudundaki solem sivisini gübreye bulastiriyor. Bu da gübreyi çok daha kaliteli ve verimli hale getiriyor. Ürünlerde erkencilik sagliyor. 15-30 gün arasinda hasatta erkencilik sagliyor. Ürününe göre yüzde 15 -200 arasinda verim artisi sagliyor" ifadelerini kullandi.

"Insanlarin saglikli beslenmeye ihtiyaci var"

Türkiye’deki solucan gübre üretimini hobi amaçli yapan yaklasik 4 bin 500 üreticinin oldugunu belirten Öztürk, "Agirlikli olarak meyve ve sebze ürünlerinde daha çok kullaniliyor. Findikta deneme yaptik mantar hastaligini tamamen yok etti. Sivisini ürettik sivisi küf anlaminda çok etkili. Agirlikli olarak bahçe bitkilerinde daha çok kullaniliyor. Türkiye’de hobi amaçli tahminen 4 bin 500 civarinda üretIci var. Bunun 100-150 kadari lisansli tescilli bu isi profesyonel anlamda yapanlar var. Dogamizin, insanligin bu gübreye ihtiyaci var. Insanlarin saglikli beslenmeye ihtiyaci var. Hep hormonlu gidalar yiyoruz. Ilerisi için bu isin insanligin ihtiyaci oldugunu düsünüyorum ve çok da gelisecegini düsünüyorum" diye konustu.



"Tesiste yaklasik 10 milyon civarinda solucan var"

200 bin solucan basladigi gübre üretimine suanda 10 milyon ile devam ettigini dile getiren Öztürk, "Bu ise 200 bin solucanla basladim. Baslangiçta solucanlara 20 bin TL para verdim. Toplam 35 bin ilk çadirimla beraber 35 bin sermaye ile beraber basladim. Kredi çekerek bu ise basladim. Su an tesiste yaklasik 10 milyon civarinda solucan var. Aylik gübre üretimim yaklasik üç tonun üzerinde. Bu da yilda 50-60 ton gibi bir rakam yapiyor. Yaklasik 2 milyon solucan sattim. Ihracat taleplerimiz var. Önceki hafta Umman’dan bir konteynir mal siparisi aldik. Nasipse evraklarimiz tam oldugunda yurt disina ihracat gerçeklestirecegiz. Hedefim Trabzon’daki kurdugum bu üretim tesisini Trabzon solucan gübresi markasini dünyaya tanitmak" dedi.

Kaynak: İHA