AB, Ilk Yesil Tahvil Ihracini Gerçeklestirdi

15 yil vadeli 12 milyar avroluk yesil tahvil ihraç edildi 2026 sonuna kadar 250 milyar avroluk yesil tahvil ihraci planlaniyor.

Avrupa Birligi (AB), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ekonomik sonuçlari ile mücadele için hazirlanan kurtarma programinin finansmani kapsaminda ilk defa yesil tahvil ihraç etti.

AB Komisyonu, salginin ekonomik sonuçlarina karsi hazirlanan "Yeni Nesil AB" adli 750 milyar avroluk kurtarma programinin finansman stratejisi çerçevesinde ilk yesil tahvillerin basarili biçimde ihraç edildigini açikladi.

Açiklamada, AB genelinde sadece yesil ve sürdürülebilir yatirimlar için kullanilmak üzere 15 yil vadeli 12 milyar avroluk tahvil ihraç edildigi, söz konusu miktarin bugüne kadarki en yüksek yesil tahvil ihraci oldugu belirtildi.

Yesil tahvile talebin 135 milyar avro ile ihraç miktarinin 11 kat üzerinde gerçeklestigine isaret edilen açiklamada, tahvilin getiri oraninin yüzde 0,453 oldugu kaydedildi.

Açiklamada, AB’nin dünyanin en büyük yesil tahvil ihraççisi olmaya hazirlandigi, kurtarma programinin finansmani için 2026 sonuna kadar 250 milyar avroluk yesil tahvil ihraci planlandigi kaydedildi.

- Kurtarma programi

AB Komisyonu, üye ülkelerin teminatiyla cari fiyatlarla 800 milyar avroyu bulan kurtarma programi için 2026 yili sonuna kadar sermaye piyasalarindan borç alacak.

Komisyon, bu kaynagi üye ülkelere hazirladiklari yatirim ve reform planlari dogrultusunda uygun kosullu kredi ve hibe olarak dagitacak.

Üye ülkeler bu kaynagi, dijital dönüsüm ve iklim hedefleri ile uyumlu biçimde yatirima dönüstürecek.

AB ülkelerine 360 milyar avro kredi ve 312,5 milyar avro hibe olarak dagitacak. Paket kapsaminda, AB'nin kalkinma odakli diger çesitli programlarina da mali kaynak saglanacak.

Kaynak: AA