Tunceli'de Üzüm Baglarinda Hasat Basladi

Genellikle Pertek, Çemisgezek ve Pülümür ilçesi kirsalinda yetistirilen çesitli cinsteki üzümler, tüketiciden yogun talep gördügü için çevre il ve ilçelerde satisa sunuluyor Üzüm yetistiricisi Yusuf Topçu: 'Bu üzümler tamamen dogal ve hiçbir ilaçlama yapilmamistir. Tamamen buranin havasiyla, oksijeniyle ve suyuyla yetisen bir ürün. Bundan yillar önce Pülümür Salördek'te böyle bir bagin ve üzümün olacagina kimse inanmiyordu'

SIDAR CAN EREN - Tarim ve hayvanciligin temel geçim kaynagi oldugu Tunceli'de, ceviz ve dut üreticiliginin yani sira hemen her köyde yapilan üzüm yetistiriciligi de yöre insanina gelir sagliyor.

Ilkbaharda baglarda yapilan çapa ve sulama islemlerinin ardindan sonbaharda da köylüler emeklerinin karsiligini almak için hasada koyuluyor.

Baglarda imece usulüyle is yükünü paylasan köylüler, hasat edilen üzümleri pestil, pekmez ve cevizli sucuk ya da damlarda kurutup hosaf yapiminda kullaniyor.

Üzümler, dogal ortamlarinda yiyecek bulamayan bozayi ve yaban domuzlarinin da ilgisini çekiyor.

Köylüler, ayi ve domuzlarin hasat edilmeyen üzümlere zarar vermesini engellemek için geceleri el feneri ve Kangal köpekleri esliginde baglarda nöbet tutuyor.

Genellikle Pertek, Çemisgezek ve Pülümür ilçesi kirsalinda yetistirilen Yusufaga, kespir, papaz karasi, koskuran, Ulas siyahi ve hasani cinsi üzümler, tüketiciden yogun talep gördügü için çevre il ve ilçelerde satisa sunuluyor.

- "Tamamen dogal ve hiçbir ilaçlama yapilmadi"

Pülümür ilçesine bagli Salördek köyünde yasayan üzüm yetistiricisi Yusuf Topçu, AA muhabirine, yillardir yaptigi bu isin çesitli zorluklari oldugunu söyledi.

Bagdan kaliteli üzüm almak için ilkbahar ve yaz aylarinda çesitli çalismalar yaptigini belirten Topçu, "Çok emek isteyen bir is ve ürün alana kadar bayagi bir isçilik yapiliyor. Simdi de üzümleri toplama ve hasat etme zamani geldi. Üzüm toplamak tek basina yapilacak bir is degil ve bu nedenle bagda en az 3-4 kisi çalisiyoruz." dedi.

Topçu, yabani hayvanlarin üzümlere zararini engellemek amaciyla da gece nöbet tuttugunu, bazen domuzlarin ürünlere büyük oranda zarar verdigini dile getirdi.

Üzümleri imece usulü topladiklarini anlatan Topçu, söyle konustu:

"Bagda yere dökülen üzümleri pestil için topladik. Bu üzümler tamamen dogal ve hiçbir ilaçlama yapilmamistir. Tamamen buranin havasiyla, oksijeniyle ve suyuyla yetisen bir ürün. Bundan yillar önce Pülümür Salördek'te böyle bir bagin ve üzümün olacagina kimse inanmiyordu. Ama simdi benim komsularim gelip bana bakiyorlar ve nasil yetistirildigini ögrenmeye çalisiyorlar."

- "Pülümür'ün topraginda güzel üzüm oluyor"

Yadigar Dogan Topçu ise sehir yasantisini terk ederek çok sevdigi Salördek köyüne yerlestigini belirtti.

Üzüm bagina verdigi emegin karsiligini almaktan dolayi çok mutlu oldugunu aktaran Topçu, "Bagin içine girince kendimi daha iyi hissediyorum. Köy isini yapmak ve üzüm toplamaktan büyük zevk aliyorum. Bir tane de inegim var, köyde ona bakiyorum." ifadelerini kullandi.

Pertek'te bagcilik ile ugrasan Turan Sir de topladiklari üzümleri pestil, pekmez ve cevizli sucuk yapiminda kullandiklarini anlatti.

Sir, üzüm toplamanin mesakkatli olduguna isaret ederek, "Insan gücüyle olan bir is bu ve tek basina olmuyor. Buradaki üzümler gerçekten çok kaliteli. Pülümür'ün topraginda gerçekten güzel üzüm oluyor. Genelde üzümden yaptigimiz ürünleri Pertek ve Tunceli'de tüccarlara satiyoruz, onlar da sehir disina götürüyor." diye konustu.
Kaynak: AA