New York Borsasi Düsüsle Kapandi

New York borsasi, petrol fiyatlarindaki yükselisle birlikte artan enflasyonun etkisiyle haftanin ilk islem gününü düsüsle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi, 250 puanin üzerinde deger kaybetti ve yüzde 0,72 azalarak 34.496,06 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,72 azalisla 4.359,80 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,64 kayipla 14.486,2 puana düstü.

Petrol fiyatlarindaki yükselisin enflasyonist endiseleri beslemesiyle endeksler, yeni haftanin ilk islem gününde negatif bir seyir izledi.

Geçen hafta 7 yilin ardindan ilk kez 80 dolari asan Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili, bugün 82,17 dolara kadar yükseldi.

Emtia fiyatlarindaki yükselis enflasyonun kalici olacagi ve küresel büyümenin yavaslayacagina dair endiseleri körüklerken, ABD'nin önde gelen yatirim bankalarindan Goldman Sachs ABD ekonomisine yönelik büyüme tahminlerini asagi yönlü revize etti.

Goldman Sachs, ABD ekonomisinin bu yila iliskin büyüme tahminini yüzde 5,7'den yüzde 5,6’ya, 2022 büyüme beklentisini de yüzde 4,4'ten yüzde 4'e düsürdü.

Öte yandan, Çin Devlet Baskani Si Cinping'in, Çinli finansal kurumlarin özel firmalarla iliskilerini inceledigine iliskin haberler de piyasalari olumsuz etkiledi.

Analistler, ABD'de bu hafta açiklanacak ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) toplanti tutanaklari ve enflasyon verisinin piyasalarin odaginda olacagini belirtti.

ABD'nin büyük bankalarindan JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo ve Citigroup'un bilançolarinin da yatirimcilar tarafindan takip edilecegi bildirildi.

Kaynak: AA