Afyonkarahisar'dan 3 Kitaya Elma Ihracati

Çay ve Sultandagi ilçelerinde üretimi yapilan golden, starking, fuji, granny smith, scarlet ve jonagold cinsi elmalar, Asya, Avrupa ve Afrika'daki ülkelere ihraç ediliyor Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Acar: 'Bu yil bölgedeki elma bahçelerimizdeki verim geçen yillara göre çok iyi. Hasat yapan çiftçilerimiz de fiyatlardan oldukça memnun' Meyve tüccari Ali Senol: 'Bu sene yurt disina çok güzel elma ihracati var. Özellikle Hindistan ve Libya'dan yogun siparisler aliyoruz'

ARIF YAVUZ - Afyonkarahisar'in Çay ile Sultandagi ilçelerinde yetistirilen kaliteli cins elmalar, Asya, Avrupa ve Afrika'daki ülkelere gönderiliyor.

Türkiye'de meyvecilikte adindan söz ettiren Çay ve Sultandagi ilçelerindeki bahçelerde elma hasadi devam ediyor.

Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Acar, AA muhabirine, Afyonkarahisar'in, Türkiye'deki önemli meyve üretim merkezlerinden oldugunu söyledi.

Çay ve Sultandagi ilçelerinde birçok meyvenin yaninda yogun miktarda elma üretimi de yapildigini dile getiren Acar, söyle konustu:

"Türkiye'de toplam 2,5 milyon ton elma üretimi yapiliyor. Ülkemiz bu rakamlarla dünyada üçüncü sirada yer aliyor. Afyonkarahisar'da da yillik elma üretimi 30 bin ton civarinda. Bu üretimle de ilimiz Türkiye'de 15'inci sirada yer aliyor. Türkiye'de 450 elma çesidi var. Afyonkarahisar'da golden, starking, fuji, granny smith, scarlet ve jonagold elma çesitleri üretilmektedir. Bu yil bölgedeki elma bahçelerimizdeki verim geçen yillara göre çok iyi. Hasat yapan çiftçilerimiz de fiyatlardan oldukça memnun."

Acar, Çay ve Sultandagi'ndaki bahçelerden elma alimi yapan tüccarlarin ürünleri ihracatin yapildigi merkezlere götürdügünü anlatti.

Afyonkarahisar'da üretilen kaliteli ve aromasi yüksek elmalarin büyük bölümünün ihracatta degerlendirildigini vurgulayan Acar, ürünlerin Asya, Avrupa ve Afrika'daki birçok ülkeye gönderildigini ifade etti.

Çayli elma üreticisi Mahmut Baser de bahçelerindeki elma veriminin geçen yila göre iki kat fazla olduguna dikkati çekerek, "Bölgede kurak bir yil geçmesine ragmen elma rekoltesinden çok memnunuz. Bahçemizde yesil ve kirmizi cins elma üretiyoruz. Hasadini yaptigimiz elmalar genellikle yurt disina ihraç ediliyor. Fiyati da önceki yila göre 50-60 kurus artis gösterdi. Tüccara bu yil elmayi kilogrami 3 lira 15 kurustan verdik." dedi.

-"Hindistan ve Libya'dan yogun siparisler aliyoruz"

Meyve tüccari Ali Senol da Afyonkarahisar'da granny ve scarlet cinsi elmalarin yogun olarak yetistirildigini aktardi.

Elma fiyatlarinin geçen yila göre yüksek oldugunu belirten Senol, "Bu sene yurt disina çok güzel elma ihracati var. Özellikle Hindistan ve Libya'dan yogun siparisler aliyoruz. Bahçelerde kalite ve rekolte iyi, fiyatlar güzel. Biz de memnunuz, üretici de memnun. Kuraklik da bu yil bölgedeki elma üretimini fazla etkilemedi." diye konustu.
Kaynak: AA