Pakistan'da Terör Örgütü TTP'de Ateskes Çatlagi

Terör örgütü Pakistan Talibani (TTP) bünyesindeki Hafiz Gül Bahadir grubu, Pakistan ordusuyla anlasmaya varildigini ve bu kapsamda Güney Veziristan bölgesinde 20 günlük ateskes ilan edildigini duyurdu.

TTP bünyesindeki Hakimullah Mehsud grubu ise ateskese karsi çikarak, Pakistan ordusuna yönelik saldirilarini sürdürecegini açikladi.

Bu konudaki anlasmazlik, TTP'te ateskes çatlagi yasandigi seklinde yorumlandi.

Hafiz Gül Bahadir grubu ile Pakistan ordusu arasinda yapilan anlasmaya göre Güney Veziristan'da 20 Ekim'e kadar ateskes sürecek. Bu grubun komutanlarindan Saddar Hayat'in, yardimcilarina Pakistan güçlerine karsi tüm operasyonlari durdurma talimati verdigi belirtiliyor.

Hafiz Gül Bahadir grubunun açiklamasi, Basbakan Imran Han’in TTP’ye mensup bazi hiziplerle görüsmeler yürütüldügünü açiklamasinin ardindan geldi.

Han, TTP'nin bazi gruplariyla silah birakmaya dair görüsmeler yaptiklarini belirterek, görüsmelerin Afganistan'da gerçeklesmesi anlaminda Afgan Talibani'nin da bu sürece yardimci oldugunu dile getirmisti.

- Muhalefetten TTP ile görüsmelere tepki

Muhalefet partileri ise hükümet ile TTP arasindaki görüsmelere tepki gösterdi.

Muhalefetteki Pakistan Müslüman Ligi-Navaz'dan (PML-N) milletvekili ve eski Disisleri Bakani Kavaja Muhammed Asif, TTP'nin binlerce Pakistanli güvenlik gücünü ve sivili öldürdügünü animsatarak, bunlarin kolayca silinemeyecegini belirtti.

Pakistan Halk Partisinden (PPP) Senatör Seri Rehman ise Basbakan Han'in bu konuyla ilgili parlamentoya danismamasini elestirdi.

- TTP'ye af meselesi bir süredir gündemde

11 Eylül'de Cumhurbaskani Arif Alvi suça bulasmayan, silahini teslim eden ve Pakistan anayasasina bagli kalmayi kabul eden TTP mensuplarina Islamabad'in af verebilecegini söylemisti.

15 Eylül’de ise Pakistan Disisleri Bakani Sah Mahmud Kureysi, Islamabad yönetiminin, TTP mensuplarinin terör faaliyetlerine katilmama sözü vermesi ve teslim olmasi halinde, bu örgütün üyelerine af çikarmaya açik olduklarini kaydetmisti.

Islamabad yönetimi, TTP'nin uzun süredir Afganistan'da konuslandigini ve sinir ötesi saldirilar düzenledigini belirtiyor. Pakistan, Afgan Talibani'nin Afganistan'in büyük kisminda kontrolü saglamasinin ardindan bu saldirilarin son bulmasini umuyor.

Pakistan ayrica uzun bir süredir Hint ve eski Afgan istihbaratini TTP’ye ve Belucistan’daki isyancilara finans saglamakla suçluyordu. Eski Afgan hükümeti, Pakistan’in bu iddialarini kabul etmemis ve Islamabad’i Afgan Talibani’ni himaye etmekle suçlamisti. Yeni Delhi yönetimi de ayrica Pakistan'in söz konusu iddialarini reddediyor.

2007'de 13 örgütün birlesmesiyle kurulan TTP, o tarihten bu yana Pakistan'da sivil ve askerleri hedef alan saldirilar gerçeklestiriyor.

Pakistan'in TTP'ye yönelik askeri operasyonlarinda 2014'ten bu yana 5 binden fazla terörist ölü ele geçirildi, 700'ün üzerinde asker yasamini yitirdi.???????

Kaynak: AA