Kayseri'de Aspir Hasadi Basladi
Kayseri’de, Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü tarafindan desteklenen “Tarimsal Üretimin Artirilmasi Projesi” kapsaminda ekimi yapilan Aspir bitkisinin hasadi, düzenlenen tarla günü etkinligi ile basladi.

Burada bir konusma yapan Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Sahin, "Pinarbasi ilçemizde yazlik bugday ile basladigimiz projelere Aspir ile devam ediyoruz. 2021 yilinda Bitkisel Üretimin Gelistirilmesi ve Artirilmasi Projesi kapsaminda Kayseri’de çiftçilerimize 83 ton Aspir tohumu dagitarak yaklasik 17 bin alanda ekim gerçeklestirdik. Bir önceki yila baktigimiz zaman Kayseri’nin tamaminda yaklasik 4 binde bir alanda Aspir ekilisi yapilirken, bu rakamin 20 bin dekarin üzerine çikmasi, Kayseri bölgesindeki Aspir ekilisinde hizli bir artisin oldugunu bizlere göstermektedir. Aspir bitkisinin ülkemizdeki yag açiginin kapatilmasindaki öneminin yaninda, posasini da üreticilerimizin küçükbas ve büyükbas hayvanlarini beslerken küspe olarak kullanmalari, hiçbir sekilde atik bir malzeme kalmamasi, ülkemizdeki tarim ve hayvanciligin entegre olmasi anlaminda da oldukça önemlilik arz etmektedir. Bugün burada bin 600 metre rakimda yapmis oldugumuz Aspir hasadinin, önümüzdeki yillarda daha büyük alanlarda ekileceginin bir göstergesi oldugunu düsünüyorum. Kurum olarak çiftçimizin her daim yanindayiz. Üretimden tüketime her konuda ekip olarak projelerimizle yardimci olmaya haziriz. Üreticimizin hasadi bereketli olsun" ifadelerini kullandi.
Tarla sahibi Emre Kaplan da, "Genç bir çiftçi ve girisimci olarak Aspir yetistiriciligi yapmaktayim. Aspir ekimi ile nadasa biraktigimiz tarlalari da üretime kazandirdik. Böylece hiç bos arazimiz kalmadi. Yapmis oldugumuz emegin karsiligini gördügümüzden dolayi çok mutluyum" diye konustu.
Yapilan konusmalarin ardindan Aspir bitkisinin ekili oldugu tarlada biçerdöver ile hasat gerçeklestirilerek tarla günü etkinligi sona erdi.
