UNESCO önce bunların hesabını ver!

“Ayasofya’nın Dünya Mirası listesinden çıkarılması gündeme gelebilir” açıklamasıyla Türkiye'yi tehdit eden UNESCO, kiliseye dönüştürülen camiler için hiçbir adım atmamıştı.

UNESCO önce bunların hesabını ver!
UNESCO önce bunların hesabını ver!
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), yine BM kuklalığı yaptı. “Ayasofya'nın Dünya Mirası listesinden çıkarılması gündeme gelebilir” diyerek Türkiye'yi tehdit eden UNESCO, geçmişte kiliseye dönüştürülen camiler için hiçbir adım atmamıştı. 

KATEDRALE ÇEVRİLDİ

İspanya'nın Cordoba şehrindeki Kurtuba Camii, sonradan kiliseye çevrilmiş camilerden olan ve 795 yılında yapımı tamamlanmış cami 1236'da katedrale dönüştürüldü. 1984'te ise UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edildi. 2006 yılında İspanyol devletine aitken Katolik Kilisesine geçti. Günümüzde ise İspanya'da Müslümanların ibadetine yasak olan ve camide Katolikler ise sadece özel günlerde ibadet ediyorlar.

TARİHTEN SİLİNDİ

İspanya'nın Sevilla şehrinde 1176'da yapılan İşbiliye Camii de 1248'de Kastilya Kralı III. Fernando tarafından kiliseye çevrildi. Yaklaşık iki yüzyıl boyunca katedral olarak kalan cami için 1434 yılında Hristiyanlar tarafından tarihten silinme kararı alındı. Geriye sadece minaresi bırakılan İşbiliye Camii'nin ana binası tamamen yıkılarak yerine büyük bir katedral inşa edildi.

FİLİSTİNLİLER ÖNÜNDEN GEÇEMİYOR

Filistin'de Mescid-i Aksa'dan sonra Müslümanlar için en önemli ikinci kutsal mekan kabul edilen Hazreti İbrahim Camii, 25 Şubat 1994'te İsrail'in saldırısına uğradı. Ramazan ayında, sabah namazında, bir teröristin saldırısında Hazreti İbrahim Camii'nde katliam yapıldı, en az 30 Filistinli şehit edildi. Aradan 26 yıl geçmesine rağmen caminin önündeki caddeden Filistinlilerin geçmesine bile izin verilmedi. İsrail tarafından işgal edilen Hazreti İbrahim Camii, UNESCO'nun dünya miras listesinde.