İstanbul için korkutan açıklamalar!

Bilim Kurulu üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, İstanbul için korkutan açıklamalarda bulundu. Canlı yayında konuşan Ceyhan, "İstanbul'da her 100 kişiden 1'i enfekte durumda" dedi.

İstanbul için korkutan açıklamalar!
İstanbul için korkutan açıklamalar!
Prof. Dr. Ceylan Türkiye'nin Günlük Koronavirüs Tablosu'nu yorumlarken İstanbul'daki koronavirüs vaka sayısı ile ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

'İstanbul'da ortalama her 100 kişiden 1'i enfekte'

Prof. Dr. Mehmet Ceylan'ın açıklaması şu şekilde: '300 bin civarında virüsü taşıdığını düşündüğümüz insan var. Bu da giderek azalıyor. Şu anda bunun genel olarak yüzde 60'ının İstanbul'da olduğunu düşünmek durumundayız. Geri kalan Anadolu'nun değişik bölgelerinde. 160 bin 170 bin civarında İstanbul'da aktif vaka var. Tabi İstanbul'un nüfusuna göre düşünürseniz Her 100 kişiden 1'i anlamına gelir. 100 kişilik bir toplantıya gittiğinizde orada bulaştıracak bir kişiyle karşılaşma olasılığınız oldukça yüksek. İlla ki her yerde denk geleceğiniz anlamına gelmez bu bir ortalamadır.'

'MESAİ SAATLERİ DEĞİŞSİN'

1 Haziran’dan itibaren seyahat kısıtlaması ve sokağa çıkma yasaklarının sona ermesiyle oluşan kalabalıklara değinen Ceyhan, toplu taşımada endişelendiren bir tablo olduğunu söyledi. Özellikle İstanbul’daki kalabalıkları işaret eden Ceyhan, “Bütün iş yerlerini açıp toplu taşıma araçlarına belli sayıda yolcu alacaksınız derseniz bu yürümez.” dedi. Kademeli mesai önerisinde bulunan Ceyhan, “Hatırlarsınız değişik yıllarda yapılmıştır. Bir grup 08.00’de bir grup 08.30’da bir grup 09.00 ve 10.00’da ayrı ayrı mesailer başlayabilir. Aynı anda yolda olan insan sayısı azalır. Onların bitme saatleri de ayarlanabilir.” dedi.

‘İSTANBUL’DAN GİDENLERİN TAKİBİ YAPILMALI’


İstanbul’dan Bodrum, Marmaris ve Çeşme gibi tatil bölgelerine yapılan yoğun göçlerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ceyhan, “160-170 bin virüs bulaştırabilecek insan İstanbul’da var. Şimdi bu insanların önemli bir kısmı gidecek. Eğer bu gidenler maskesini takar, sosyal mesafeye uyarsa sorun yok. Ama mutlaka bunların içerisinde kurallara uymayan insanlar çıkacak ve onların gidip virüs bulaştırma potansiyeli olacak. İstanbul’dan gidenlerin kaldıkları yerde takibi yapılmalı. Burada İl Pandemi Kurulları’na ciddi iş düşüyor.” dedi.