Maske zorunluluğu ve sokağa çıkma yasağı mı geliyor?

Koronavirüs Bilim Kurulu bu akşam saat 17.00'de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanacak. Video konferans sistemi ile gerçekleşecek toplantıda vaka artışı nedeniyle yeni önlemler tartışılacak. Kritik toplantı sonrası Bakan Fahrettin Koca yeni tavsiye kararlarını açıklayacak, soruları yanıtlayacak. Peki, tüm illerde maske yasağı gelecek mi? İşte son dakika haberinin ayrıntıları...

Maske zorunluluğu ve sokağa çıkma yasağı mı geliyor?
Maske zorunluluğu ve sokağa çıkma yasağı mı geliyor?
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu bu akşam video konferans ile bir araya gelecek. Kritik toplantıya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlık edecek. 17.00'de başlayacak görüşmede, artan vaka sayılarına yönelik alınacak tedbirler konuşulacak. Bilim Kurulu'nun tavsiye kararlarını saat 19.00'da Fahrettin Koca canlı yayında kamuoyu ile paylaşacak. Kurul'un gündeminde maske zorunluluğu olduğu belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun bugün gerçekleştireceği toplantı en kritik toplantılardan biri olacak. Salgını çok kısa sürede bertaraf eden Türkiye, 'kontrollü sosyal hayat' sloganı ile geçtiği ikinci dönemde istenilen rakamları yakalayamadı. Maske ve mesafe kurallarına yeterince riayet edilmemesi, söz, nişan, kına, düğün, doğum günü gibi toplu organizasyonların yaşanması vaka sayısındaki düşüşü durdurması bir yana artışa geçirdi. Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tavsiye kararları ile artan vaka sayısını yeniden düşüşe geçirmeyi hedefliyor.

LOKAL VE BÖLGESEL ÖNLEMLER GÜNDEME GELEBİLİR

Koronavirüs salgınında en çok vakanın bulunduğu il nüfusu ve büyüklüğü ile orantılı olarak İstanbul olmuştu. Bakan Fahrettin Koca, İstanbul için, 'Türkiye'nin Vuhan'ı oldu' demişti. Ancak başarılı önlemler, hafta sonu sokağa çıkma yasakları, kurallara yüksek oranda riayet edilmesi ile salgın İstanbul'da kısa sürede kontrol altına alınmıştı. Vaka sayısı hızla düşerken, Bakan Koca da, İstanbul ve İzmir'de vakaların azaldığını ifade etmişti.

Normalleşme ile İstanbul'da beklenen oranda vaka artışı gerçekleşse de Anadolu'da beklenenin çok daha üzerinde bir artış gerçekleşti. Özellikle Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu'da kurallara riayet edilmemesi, toplu görüşmeler, faaliyetler gerçekleştirilmesi ile vakalar giderek arttı. Bu nedenle 46 ilde maske zornluluğu getirildi. Bilim Kurulu, artışın tüm dünyada yaşandığını ve normalleşme sürecinde bunun sancılarını tüm ülkelerin yaşadığını belirtiyor. Lokal ve bölgesel önlemler ile salgının önüne geçme yoluna gidileceği gelen bilgiler arasında yer alıyor.

LGS SONRASI TATİL BÖLGELERİNİN DAHA DA YOĞUNLAŞMASI BEKLENİYOR

3 milyon öğrencinin katılacağı LGS sonrası tatil bölgelerinin, Anadolu'nun daha yoğunlaşacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle lokal ve bölgesel kararların daha etkili olabileceği belirtiliyor. Vaka artışının kümeler şeklinde bazı bölgelerde yoğunlaştığı Bakan Koca tarafından duyurulmuştu.

TÜM İLLERDE MASKE ZORUNLULUĞU MASADA

Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her açıklamasında maske, mesafe ve hijyen çağrısında bulunuyor. Maske ve mesafeye uyulmayan görüntülerin sık sık bültenlerde gündeme gelmesi sonrası tüm illerde maske yasağı kararı alınabileceği belirtiliyor. Kurul, son görüşmelerinin ardından nihai kararını açıklayacak.

HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI GERİ DÖNECEK Mİ?

Kritik toplantıda bir diğer önemli gündem maddesi de, hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasaklarının geri dönüp dönmeyeceği olacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm yetkililer, kurallara uyulmaması ve rakamların artması durumunda tedbirlerin yeniden sıkılaştırılacağına dair açıklamalarda bulunmuştu. Bilim Kurulu bugün bu konuyu da tartışacak. Kurul'un ne karar vereceğine dair bir bilgi henüz bulunmazken, hafta içinde MYK sonrası konuşan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Şu an itibarıyla yeni bir önlem konuşmadık" demişti. Çelik, duruma göre harekete geçilebileceğinin de altını çizmişti.

SORULARI DA YANITLANACAK

Bakan Koca, gözlerin çevrildiği toplantı sonrası 19.00 sıralarında kameralar karşısına geçecek. Koca, değerlendirmede aldıkları tavsiye kararlarını kamuoyu ile paylaşacak. Koca'nın açıklamasının ardından basın mensupları sorularını yöneltecek. Koca, küresel ve bölgesel koronavirüs gelişmelerini de değerlendirecek.