İGDAŞ'a bir tepki de GAZBİR'den!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İGDAŞ’ın mevzuata aykırı fatura kesmesinin yankıları sürüyor. Bu aykırılığa bir tepki de Türkiye genelinde doğal gaz dağıtım faaliyeti yapan doğal gaz dağıtım şirketlerinin oluşturduğu çatı kuruluş olan Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR)'den geldi.

İGDAŞ'a bir tepki de GAZBİR'den!
İGDAŞ'a bir tepki de GAZBİR'den!
Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İGDAŞ'ın mevzuata aykırı fatura kesmesinin yankıları sürüyor. Türkiye genelinde doğal gaz dağıtım faaliyeti yapan doğal gaz dağıtım şirketlerinin oluşturduğu çatı kuruluş olan Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz mevzuatına göre sayaç okuma periyodlarının artı-eksi beş günden fazla sapma olmayacak şekilde aylık olması gerektiğini vurguladı. Arslan, "Sayaçların bu periyodlardan daha uzun sürede okunması durumunda fatura bedeli, sayacın okunmadığı aylardaki fiyatların ortalaması alınarak hesaplanır ve okunamayan ay sayısı kadar taksitlendirilir. Dolayısıyla mevcut şartlarda 35 günden daha fazla bir sürede örneğin 50 günlük bir aralıkta doğal gaz faturası oluşturulmuş ise abonelere bu faturanın iki taksitte ödenmesi imkanı sağlanır" dedi.

HERKES KURALA UYUYOR

Bütün dağıtım şirketlerinin bu kurala riayet ettiğini belirten Arslan, faturanın 30 günü aşan süresinde vatandaşlara bilgilendirme mesajı yolladıklarına dikkat çekti. Arslan, "Örneğin 40 günlük faturalandırma yapan bir şirketimiz vatandaşa bunun iki taksitte ve hiçbir fark olmadan ödeyebileceği bilgisini verdi" ifadelerini kullandı. Doğal gaz dağıtım şirketlerinin nisan ve mayıs ayındaki oluşturduğu faturaları sayaçtan ölçülen gerçek değer üzerinden hesaplandığını belirten Arslan, şöyle devam etti: "Dağıtım şirketleri kıyas faturalama uygulaması yapmadı. Bu anlamda vatandaşlarımız faturaların gerçek tüketim değerleri üzerinden oluşturulduğu konusunda müsterih olsunlar."

VATANDAŞ TEPKİ GÖSTERİYOR

Geçtiğimiz ay gelen doğalgaz faturalarını görünce şok yaşayan vatandaşlar gerek sosyal medyada gerekse şikâyet sitelerine tepki yağdırdı. Özellikle İstanbul'da afaki oranlarda gelen faturalar vatandaşları canından bezirdi. Vatandaşlar, "Virüsle mücadele ettiğimiz şu dönemde yüksek faturalarla tepki oluşturmak, bunu bile siyasi ranta döndürmek istiyorsunuz. Bari bu dönemde yapmayın" şeklinde İGDAŞ'a tepki yağdırdı. Vatandaş İmam Yarar, "Tüm yılların en yüksek faturasını ödedik. Yaklaşık 10 yıldır doğal gaz kullanıyoruz. Aynı ev, aynı büyüklükte. Faturanın detayına bakmadık ama görünce şaşırdım. Bir pandemi dönemi yaşıyoruz, faturaların erteleneceğine dair söylentiler vardı. Ertelenmediği gibi çok yüksek geldi" dedi. Bir başka vatandaş da, "Kışın bile sürekli yaktım doğalgaz 400 TL geliyordu ama bir aydır peteklerim kapalı açmadım hiç yakmadım bu neyin faturası 312 TL? Lütfen faturam düzeltilsin sayaçları okumadan mı yazılıyor bu havada bu kadar faturamı gelir zaten kapalı peteklerim neye göre fatura kesiyorsunuz anlamıyorum. İGDAŞ bir an önce faturamı düzeltsin" diye tepki gösterdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) İstanbul'dan gelen yüksek fatura şikâyetlerini tek tek inceleyerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) doğalgaz dağıtım şirketi İGDAŞ'ın mevzuata aykırı sürelerde abonelerine fatura düzenlediğinin tespit edildiği açıkladı ve soruşturma başlattı.