Çin'den skandal: 'Bambu sıçanı yemek için 100 sebep'

Koronavirüsün yarasa gibi yabani hayvanlardan bulaştığı iddiaları sonrası Çin'de bambu farelerinin tüketiminin yasaklandığı açıklandı.

Çin'den skandal: 'Bambu sıçanı yemek için 100 sebep'
Çin'den skandal: 'Bambu sıçanı yemek için 100 sebep'
Birçok insan için, fareler evde istenmeyen misafirler olmaktan öteye gitmez. Ancak corona virüsün doğduğu yer olan ve özellikle son aylarda sıra dışı beslenme alışkanlıklarıyla eleştiri oklarının hedefinde olan Çin'de yemek masasında bir ziyafet olabilirler.

Olası bir corona virüs taşıyıcısı olan bambu sıçanları, yüzyıllardır ülkede aranan bir besin kaynağı olmayı sürdürüyor ve 'yüksek besin değeri' nedeniyle övülüyor.

On binlerce çiftçi onları yetiştirdi, şefler onları farklı yönemlerle pişirdi ve dünyayı dize getiren corona virüs pandemisi ticareti durdurana kadar 'bambu faresi yemek için 100 neden' gibi listeler üretildi.

Çin bambu sıçanları yabaşka bir deyişle 'zhu shu', cüsseli ve tombul figürleri ve şişman yanaklarıyla bilinir.

Bambudan beslenen vahşi bir kemirgen türü olan bu dev sıçanlar, beş kilograma kadar ağırlığa sahip olabilir ve 45 santimetre uzunluğa kadar büyüyebilir.

Bambu sıçanları, ülkede yeni bir yemek değil. Bu hayvanları yemenin, M.Ö. 1046-256 yılları arasında varlığını sürdüren Zhou Hanedanlığı'nda bir 'gelenek' olduğu söylenir.

Geleneksel Çin tıbbına göre, etleri kişinin vücudunda detoks etkisi gösterebilir, ayrıca mide ve dalağının işlevlerini iyileştirebiliyor.

Yararları, 16. yüzyılda ünlü farmakolog ve doktor Li Shizhen tarafından kaleme alınan antik Çin tıbbi ansiklopedisi Ben Cao Gang Mu'da sıralanmıştı. Kitap, sıçanları 'birçok insanın ördek gibi yediği ve tadına baktığı tavşan büyüklüğünde kemirgenler' olarak tanımlıyor.

400 yıldan uzun bir süre geçip de takvim yaprakları 2018'i gösterdiğinde bambu farelerinin popülaritesi, Çin'de Jiangxi eyaletinden iki gencin hayvan yetiştirme videoları yüklemeye başlamasıyla yeniden yükseldi.

Çinli çiftçiler 1990'larda vahşi türlerini zaten evcilleştirmişlerdi, ancak 'Hua Nong Kardeşler'in ortaya çıkmasına kadar 'modaya uygun' bir gıda maddesi haline gelmediler.

Video platformu Watermelon'da üç milyondan fazla hayranı olan ikili, fareleri yemek için farklı nedenlerle ortaya çıktı. Ayrıca izleyicilere nasıl doğranıp pişirileceğini de gösterdiler.

Bir bölümde, sıçanlarından birinin diğer sıçanlar ile kavga nedeniyle çok yaralandığını ve bu nedenle yenilmesi gerektiğini iddia eden kardeşler, bambu sıçanınından kızartma yapıyor.

Hua Nong Kardeşler, bir diğer videolarında ise, izleyicilerine 'sıcak çarpması olan sıçanları' barbekü yapmasını öneriyorlar.

2018'de Hua Nong Kardeşler'in videoları o kadar izlendi ve popüler oldu ki, Çin'in Twitter'a eşdeğer sosyal medya platformu Weibo'da 'bambu sıçan yemek için 100 neden' bağlığı trend oldu.

Bambu sıçanı yetiştiricileri için bir internet forumu olan Zhushu'ya göre artık bir haşere değil, lezzetli bir yemek olan sıçanlar, çift başına 1000 yuan'a (yaklaşık 1000 lira) ya da kilo başına 280 yuan'a (yaklaşık 280 lira) kadar satın alınabiliyor.

Forumda, ızgara ve kavurmadan tavada kızartmaya ve çorbaya kadar bambu sıçan etini pişirmek için 30 farklı yol listeleniyor. Forumdaki makaleler, bu sıçanların protein açısından zengin olduğunu iddia ediyor.

YouTube'da, 1.35 milyon abonesi olan Çinli şef ve yemek yazarı Wang Gang, izleyicilerine altı milyondan fazla kez izlenen bir videoda kızarmış bambu sıçanlarını nasıl pişireceklerini gösteriyor.

Durum böyle olunca, ülkedeki hayvan pazarları kapatılmış olsa da Çinlilerin beslenme alışkanlıkları dünya gündeminden düşmüyor.