Sakarya'dan Kısa Kısa

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ve Yedirenk Uluslararası Öğrenci Derneği arasında imzalanan anlaşmayla dünyanın dört bir yanından ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere SUBÜ'de öğrenim görme imkanı sağlanacak.

SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, UDEF Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Ali Bolat ve Yedirenk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bünyamin Göl, kurumlar arasında uluslararası öğrenci hareketliliğine yönelik iş birliği protokolü imzaladı.

Protokolle UDEF tarafından farklı coğrafyalardan seçilen ya da yönlendirilen ekonomik durumu iyi olmayan öğrenciler, Yedirenk Uluslararası Öğrenci Derneği takibiyle SUBÜ'de öğrenim görebilecek.

Uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda attıkları adımlara bir yenisini daha eklediklerini belirten Sarıbıyık, "Bu protokolle dünyanın dört bir yanından ekonomik durumu iyi olmayan ama zeki öğrencilere ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde burs ve öğrenim imkanı sağlayacağız. Bir sosyal sorumluluk hamlesi olarak gördüğümüz bu anlaşmanın bizim açımızdan önemli bir ayağı daha bulunuyor. Üniversitemize gelen yabancı öğrencilerin nitelikli bir eğitim almalarının yanı sıra hem dilimizi hem de kültürümüzü özümsemelerini sağlamak temel hedeflerimiz arasında. Böylelikle ülkelerine döndüklerinde oralara fayda sağlayan donanımlara sahip, aynı zamanda ülkemizin o coğrafyalardaki kültür elçisi olan öğrenciler yetiştirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

SUBÜ Erasmus Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Engin Can da imza töreninde yer aldı.

- SAÜ'de "Kadın Çalıştayı" düzenlendi

Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜKAM) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla çalıştay düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen çalıştaya Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan ve eşi Sema Savaşan, Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli ve eşi Söğütlü Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli, SAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Temel Gürdal ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç'un eşleri, çeşitli derneklerle sivil toplum kuruluşları katıldı.

Panel şeklinde başlayan çalıştayın ilk oturumunun moderatörlüğünü SAÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesrin Akıncı Çötok yaparken, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Çapcıoğlu, SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Amman ve İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alev Erkilet konuşmacı olarak yer aldı.

Çapcıoğlu, yeni medyaya herkesin kolaylıkla ulaşmasının aile değerlerini aşındırdığını belirterek, "Çünkü aile içi iletişimimiz günden güne zayıflıyor. Evlilikte en önemli nokta, sağlıklı, nitelikli ve iletişimi kuvvetli bir birliktelik. Aile kavramı sevgi olmadan asla sürdürülemez." dedi.

Alev Erkilet ise boşanma sonrasındaki süreçte kadının başına gelen olaylar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kadınların bu dönemlerde erkeklere oranla daha duygusal olduklarına dikkati çeken Erkilet, "Boşanma sonrası kadınlar ekonomik anlamda çok büyük zorluklarla karşılaşabiliyor. Belirli bir yaştan sonra çalışmak kolay olmuyor. Boşanma sonrası erkeğin maddi gücü çekildiği için kadınlarda yoksulluk süreci başlamış oluyor. Yapılan araştırmalara göre kadın, çocuğunun mağdur olmaması için daha fazla çalışıyor ve bu durum kendisini hem fiziksel hem de duygusal olarak yıpratıyor. Boşanma sonrası yoksulluk yaşanmaması için önlem alınmalı. Kadınların eğitime erişimi artırılmalı, ayrıca aldığı eğitimden ekonomik kazanç elde etmesi sağlanılmalı." değerlendirmesinde bulundu.

- YADEM kursiyerleri eserlerini yaz sergisine hazırlıyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetleri sürdüren Yaşlı Destek Merkezi'nde sergi hazırlıkları devam ediyor.

Yaşlıların yaşamlarını iyileştirmek ve zenginleştirmek amacıyla sunulan sosyal, fiziksel ve psikolojik destek hizmetlerinin verildiği YADEM'de ayrıca yaşlılara yönelik hobi kursları gerçekleştiriliyor.

YADEM yaşlıları filografi ve resim kurslarında el emeği eserlerini yaz döneminde açacakları sergi için özenle hazırlamayı sürdürüyor.

Kaynak: AA