ABD başkanlık seçimlerinde kritik saatler!

ABD'de başkanlık seçim sonuçlarına ilişkin son dakika haberler peş peşe gelmeye devam ediyor. Edinilen son dakika habere göre kritik Pennsylvania eyaletinde Biden, Trump'ı geride bıraktı. Demokrat adayı Joe Biden ile Cumhuriyetçi aday ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki Beyaz Saray yarışında son durum nedir? ABD seçimlerim galibi kim olacak?

ABD başkanlık seçimlerinde kritik saatler!
ABD başkanlık seçimlerinde kritik saatler!
ABD'nin 46. başkanını belirleyecek 59. başkanlık seçimleri tüm dünya tarafından büyük bir merakla izleniyor. Herkes oy sayımının bitmesini ve başkanlık yarışında ipi göğüsleyecek adayın kim olacağını öğrenmek için adeta saatleri sayıyor. İşte ABD başkanlık seçimi sonuçlarında son durum...

21:50 SAVAŞMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİM


ABD Başkanı Donald Trump, seçimlerle ilgili tüm hukuki süreçlerin takipçisi olacağını belirterek, "Milletimiz için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim." açıklamasında bulundu.

20.40 TRUMP'TAN GEORGIA PAYLAŞIMI

ABD Başkanı Trump sosyal medya hesabıı Twitter'dan yaptığı payklaşımda: "Georgia'da kayıp askeri oy pusulaları nerede? Onlara ne oldu." ifadelerini kullandı.

YENİDEN SAYILACAK

18.40: ABD'de başkanlık seçimlerinin başa baş geçtiği ve yeni başkanı belirlemek için kritik öneme sahip olan Georgia eyaletindeki sayım işlemlerine ilişkin önemli bir açıklama yapıldı.

Georgia Eyalet Sekreteri tarafından yapılan açıklamada, adaylar arasındaki farkın çok az olması nedeniyle Georgia'da yüksek ihtimalle yeniden sayım yapılacağını söyledi.

Eyalette sayım işlemleri devam ederken, şu ana kadar oyların yüzde 99'u sayıldı. TSİ 18.50 itibariyle seçim yetkilileri henüz sayılmaya 4 bin 169 oy olduğunu belirtirken, her iki aday da oyların yüzde 49.4'ünü kazandı. Ancak sayılan oylarda an itibariyle Joe Biden'ın 1579 oyluk üstünlüğü bulunuyor.

16 delegesi bulunan Georgia'da eyalet yasalarına göre adaylar arasındaki fark yüzde 0.5'in altında olduğu zaman taraflar mazeret bildirmeksizin yeniden sayım talep edebiliyor.

Son dakika haberi: ABD başkanlık seçimlerinde kritik saatler! Kritik eyaletlerde son durum! Trump mı kazanacak yoksa Biden mı?
ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde Beyaz Saray'da koltuğa kimin oturacağı belirsizliğini korurken, bütün gözlerin üzerine çevrildiği 'salıncak eyaletler' olarak bilinen 6 kritik eyalette oy sayımı devam ediyor.

ABD Başkanı Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat rakibi Joe Biden arasında baş başa giden yarışta, toplam 71 seçici delegeyi temsil eden Georgia, Kuzey Carolina, Nevada, Pennsylvania, Arizona ve Alaska eyaletleri kritik önemini koruyor.

Başkanlık yarışındaki son durum AA muhabirinin derlediği bilgilere göre eyaletler bazında şöyle:

GEORGİA'DA BİDEN ÖNDE

Trump'ın seçim sandıklarının açılmasından bu yana yarışı önde götürdüğü 16 delegelik Georgia'da, Biden cuma sabahı itibarıyla Trump'ı yaklaşık 1500 oy farkıyla geride bıraktı. Eyalette yaklaşık 5 milyon oy kullanıldı ve Biden yüzde 0,022 gibi küçük bir oranla şu an önde bulunuyor.

Eyalet yasalarına göre iki aday arasındaki fark yüzde 0,5'ten küçük olursa, yapılacak itiraz üzerine oyların tekrar sayılması gerekiyor. Nitekim, Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger, yüzde 99 sayımı biten oyların tekrar sayılacağını açıkladı.

NEVADA KRİTİK EYALET HALİNE GELDİ

6 delegesi bulunan Nevada'da da yarışı kimin kazandığını ilan etmek için sayımın bir kaç gün daha devam edeceği belirtiliyor. Şu ana kadar 1,2 milyon oyun sayıldığı eyalette Biden yüzde 1'den daha az bir oranla Trump'ın önündeki konumunu koruyor.

Biden ve Trump arasındaki oy farkı 11 binin üstünde görünen eyalette işlem görmeye devam eden oyların arasında teyid edilmeyi bekleyen Clark County'deki 60 bin civarında geçici oy pusulasıı var. Bu oylar, çoğunlukla seçmen tarafından seçim günü kayıt yaptırıp kullanıldığı için geçerli olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor.

Eyalet yasalarına göre üzerinde 3 Kasım tarihli posta ile gönderilen oylar 10 Kasım tarihine kadar sayılabilecek. Bir zamanlar salıncak eyalet konumunda bulunan Nevada, en son George W. Bush'un kazandığı 2004 seçimlerinden bu yana Demokrat eyaletler listesinde sayılıyor.

KUZEY CAROLİNA DA KAZANANANI ARIYOR

Seçimin diğer kritik eyaleti Kuzey Carolina'da da henüz kazanan ilan edilmedi, 15 delegesi bulunan eyalette oyların sayımı devam ediyor.

Yetkililerin paylaştığı son bilgilere göre, eyalette sayılmayı bekleyen hala 100 binin üzerinde oy ve 41 bin geçici oy pusulası mevcut. Eyalet yasalarına göre, 3 Kasım seçim günü damgalı posta yoluyla kullanılan oyların sayımı için 12 Kasım'a kadar zaman bulunuyor.

Uzmanlar, sayımı süren oyların hala eyaletin rengini kırmızıdan maviye değiştirebileceğine dikkat çekerken, perşembe sabahı Beyaz Saray'da kameraların karşısına çıkan Trump, Kuzey Carolina'da Biden'dan 77 bin oy farkıyla önde olduğunu belirterek, "Biz Kuzey Carolina'yı açıkça kazandık, artık bizi yakalayamazlar." ifadelerini kullanmıştı.

PENNSYLVANİA'DA BİDEN TRUMP'I SOLLADI

Seçimin en çekişmeli geçen eyaletlerin başında gelen Pennsylvania'da da yarış başa baş giderken, eyaletin seçim sitesine göre hala 175 binden fazla oy sayılmayı bekliyor.

Sandıkların açılmasından bu yana eyalette Trump yarışı önde götürürken, posta yoluyla kullanılan oyların devreye girmesiyle son iki gün Trump ile Biden arasındaki fark kapandı. Cuma sabayı itibarıyla Biden, Trump'ın önüne geçti. Eyaletin seçim sitesine göre hala 175 binden fazla oyun sayılmayı beklediği kaydediliyor.

6,5 milyondan fazla oy kullanılan eyalette iki aday arasında şu an yüzde 0,1'den daha az fark bulunuyor. Eyalet seçim yasalarına göre farkın yüzde 0,5'ten daha az olduğu durumlarda oyların tekrar sayılması gerekiyor.

Trump, 2016 seçimlerinde rakibi Hillary Clinton'a karşı "Mavi Duvar" olarak bilinen Wisconsin, Michigan ve Pennslyvania eyaletlerini yüzde 1 farktan daha az oy oranı ile ucu ucuna kazanmıştı.

ARİZONA DEMOKRATLARA GİTTİ GELDİ

Kazananın ilan edilmesi konusunda karışıklık yaşanan Arizona eyaleti de ülkedeki siyasi haritada renginin belirlenmesini bekliyor.

Associated Press'in (AP) ve ardından Trump'ın destekçisi olarak bilinen FOX News kanalının Arizona'yı Biden'ın kazandığını ilan etmesinin ardından seçimi takip eden birçok kaynak 11 delegeyi Biden'ın hanesine yazdı.

Ancak eyalette Biden hala 64 bin oyla yarışı önde götürmesine rağmen sayımı devam eden oyların hala sonucu değiştirebilecek çoklukta olması nedeniyle eyaleti tam olarak Demokratlar'ın kazandığı söylenemiyor ve yetkililerin nihai açıklaması bekleniyor.

Kazananın ilan edilmediği Alaska eyaletinde de oy sayımı devam ediyor. Oyların yaklaşık yüzde 50'sinin sayıldığı 3 delegelik Cumhuriyetçi eyaletin, sonuçlara diğer eyaletler kadar büyük bir etki yapması beklenmiyor.

-BAŞKANLIK İÇİN 270 DELEGE OYU GEREKİYOR

AP'nin araştırmasına göre ABD'de 2000 seçimlerinden bu yana ülke genelinde 31 eyalette tekrar sayım yapıldı, bunlardan sadece 3'ünde sonuçlar bir önceki durumu değiştirdi.

Oy sayımının tamamlandığı eyaletlerdeki geçici sonuçlara göre, şu ana kadar Demokrat Parti adayı Biden 253, Cumhuriyetçi Parti adayı Trump ise 214 seçici delege kazanmış durumda.

Bir eyalette oyların çoğunu kazanan aday, o eyaletin nüfus büyüklüğüne bağlı olarak sahip olduğu seçici delegelerin tümünü kazanırken; bir adayın başkanlık yarışını kazanabilmesi için 270 seçici delegeye ulaşması gerekiyor.

TRUMP'IN KAMPANYA EKİBİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

ABD'deki başkanlık seçimlerinde kritik eyaletlerde Demokrat aday Joe Biden'ın öne geçmesinin ardından, Donald Trump'ın seçim ekibi, "Seçimler henüz bitmedi." açıklamasında bulundu.

Ülkede 3 Kasım Salı günü düzenlenen ve sonuçları henüz netleşmeyen başkanlık seçimlerinde, kritik eyaletlerden Georgia ve Pennsylvania'da sayım işlemleri devam ederken Joe Biden'ın öne geçmesinin ardından Trump'ın ekibinden açıklama geldi.

Ekibin açıklamasında, "Seçimler henüz bitmedi. Joe Biden'ın seçimleri kazandığına dair yapılan tahminler, henüz oy sayım işlemi bitmeyen 4 eyalete dayanıyor." ifadesine yer verildi.

Georgia'da oy sayım işlemlerinde usulsüzlük olduğu ve oyların yeniden sayılabileceğine işaret edilen açıklamada, Pennsylvania'da da usulsüzlükler olduğu ve Cumhuriyetçi üyelerin oy sayım işlemlerine gözlemci olarak katılmalarına izin verilmediği belirtildi.

Nevada'da ise yasa dışı kullanılmış birçok oy tespit edildiğinin savunulduğu açıklamada, Trump'ın Arizona'da da kazanacağı belirtildi.

Açıklamada, "Biden, Beyaz Saray üzerindeki sahte zaferi için bu eyaletlere güveniyor. Ancak seçim sonuçlandığında, Trump yeniden başkan olacak." değerlendirmesi yapıldı.

270 DELEGEYE ULAŞAN OLMADI

ABD'de ülkeyi 4 yıl boyunca yönetecek yeni isim belirsizliğini koruyor. Cumhuriyetçilerin adayı ve mevcut Başkan Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden arasında süren kıyasıya mücadelede adaylardan hiçbiri henüz 270 delege sayısına ulaşamadı. Seçimin sonucunu salıncak eyaletlerin belirleyebileceği öngörülürken, Biden 20 delege sayısına sahip Pennsylvania'da Trump'ın önüne geçti. Biden, Pennsylvania'da 3 milyon 295 bin 304 oya ulaşırken, Donald Trump ise 3 milyon 289 bin 717 oy kazandı.
Son verilere göre, Biden'ın delege sayısı 264, Trump'ın delege sayısı ise 214 oldu.