Yahyalı'da Elma Hasadı Başladı

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde elma hasadı başladı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, toplamda 29 bin 137 dekarlık alanda üretimi gerçekleşen Yahyalı elmasının hasadı yapılıyor.

Yahyalı Senirköy ile Yeşilhisar Ovaçiftliği mahalleleri arasında yer alan 300 dekarlık alana kurulan Ahmet Koyuncu'ya ait bahçede gerçekleştirilen hasada Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin de katıldı.

Şahin, burada yaptığı açıklamada bu yıl don ve dolu gibi olaylardan dolayı yüzde 20'lik bir rekolte kaybı yaşanmasına rağmen satış konusunda sıkıntı yaşanmadığı için elmanın üreticisinin yüzünü güldürdüğünü belirtti.

75 bin ton civarında olması beklenen elma üretiminin yaklaşık 3 bin-3 bin 500 arasında mevsimlik tarım işçisinin katılımıyla hasat edileceğini anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Aroması, kalitesi ve dayanıklılığı ile namı ülke dışına kadar ulaşmış olan Yahyalı elması ihraç firmaları tarafından rağbet edilmekte, üretilen elmaların büyük bir kısmı ilçede bulunan ve modern teknolojiye sahip elma seçim merkezlerinde seçim, kalibre ve paketleme işlemleri tamamlandıktan sonra Orta Doğu ve Afrika ülkelerine ihraç edilmekte. Bu yılki elma hasadı maalesef Kovid-19 pandemisi gölgesinde gerçekleşmektedir. Üretici ve işçilerin pandemiden olumsuz yönde etkilenmemeleri, hasat döneminin ve gıda arzının sekteye uğramaması için Yahyalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli düzenli olarak çiftçi ziyaretleri gerçekleştiriyor. Maske, sosyal mesafe ve hijyen kuralları adına gerekli uyarı, bilgilendirme ve denetim faaliyetleri yapılıyor."

Şahin, Kayseri'nin elma üretiminde Türkiye'de ilk 5'te yer aldığını, yeni kurulan modern tesislerle birlikte gelecek yıllarda ilk 3 il arasına girmenin hedeflendiğini aktardı.

Kaynak: AA