Oktay Açıklaması 'Ekonominin Farklı Alanlarında 27 Başlık Altında Atılması Gereken Adımlar Belirlendi'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Ekonominin farklı alanlarında 27 farklı başlık altında iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinden sorumlu kurumlar ve atılması gereken adımlar belirlenmiştir" dedi.

Türkiye - Özbekistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Protokolü imza töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Özbekistan Başbakan Yardımcısı Elyor Ganiyev’in katılımıyla gerçekleştirildi.

İmzalanan protokolün ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay konuşma yaptı.

Karma Ekonomik Komisyon (KEK) müzakereleri sürecine iki ülkeden toplam 12 Bakan Yardımcısının katıldığını söyleyen Oktay, “Özbek heyetinde yer alan Bakan Yardımcılarımızın tamamı ülkemizdeki mevkidaşları ile ikili görüşmeler yapmışlar, ayrıca görev sahalarıyla ilgili ziyaretler gerçekleştirmişlerdir. İstişareler sonucunda ticaret, ulaştırma, enerji, eğitim, tarım, sağlık, teknoloji ve sosyal güvenlik gibi pek çok alanda mevcut iş birliğinin devamı ve yeni iş birliği alanları üzerinde mutabakat sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

"Ekonominin farklı alanlarında 27 farklı başlık altında iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinden sorumlu kurumlar ve atılması gereken adımlar belirlenmiştir"

Ticaret alanındaki müzakerelerin, Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında değerlendirildiğini aktaran Oktay, “Türkiye ve Özbekistan pazarında rekabet avantajına sahip ürünlerin listesi teati edilmiş ve bu amaçla düzenli olarak istişarelerde bulunulması kararlaştırılmıştır. Ticaret Bakanlığımız tarafından, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine ilişkin faaliyetlerin tespitini teminen hazırlanan Eylem Planı, Özbek tarafına tevdi edilmiştir. Teknik Heyetlerimiz, müteakip ‘Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi’ Toplantısına kadar Eylem Planı üzerindeki çalışmalarını tamamlamayı kararlaştırmışlardır. Söz konusu Eylem Planında ticaretten, ulaştırmaya; enerjiden, bankacılığa ve yerel paralarla ticarete kadar ekonominin farklı alanlarında 27 farklı başlık altında iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinden sorumlu kurumlar ve atılması gereken adımlar belirlenmiştir" şeklinde konuştu.



"Özbek sürücülerine vizelerin kaldırılması, 2020 yılından itibaren geçiş belgelerinin ücretsiz olması anlaşmalarına varıldı"

Heyetler arası imzalanan iş birliği anlaşmalarına değinen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Ulaştırma alanında, TCDD ve Özbek Demiryolları iş birliğine dair bir Anlaşma imzalanmış, karayolu alanında Özbek sürücülerine vizelerin kaldırılması, 2020 yılından itibaren geçiş belgelerinin ücretsiz olması gibi son derece önemli hususlarda varılan mutabakatın altı çizilmiştir. Tarım ve Ormancılık Alanında, Bitki Karantinası Alanında İş birliği Anlaşması’nın imza sürecinin hızlandırılması kararlaştırılmıştır. Teknik iş birliği konularında, TİKA’nın Özbekistan’daki başarılı faaliyetlerinin altı çizilmiş, özellikle Özbekistan’ın Amu Derya delta kıyısı ve Horezm bölgesinin yeniden yeşillendirilmesi ve ormanların canlandırılması faaliyetleri değerlendirilmiştir. Eğitim Alanında, ise uzmanlarımızın 2019 yılı içerisinde eğitim alanındaki bütün karşılıklı iş birliği konularını görüşmek üzere bir araya gelmeleri kararlaştırılmıştır” diye konuştu.



Toplamda üç Mutabakat Zaptı imzalandı

Özbek heyetin ziyareti aracılığıyla, TCDD ile Özbekistan Demiryolları Arasında Mutabakat Zaptı, Gebze Organize Sanayi Bölgesi ile Özbekistan Yatırımlar ve Ticaret Bakanlığı arasında İş birliği Anlaşması ve DEİK ile Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Arasında İş Konseyi Yenilenme Protokolü imzalandı.
Kaynak: İHA