Ekmekte Zehre Genç 'Tırpan'
İzmirli genç aşçı Gürsel Tırpan, ekmekte protein ve kalsiyum besleyiciliğini artırıp doğal eklerle raf ömrünü uzatan bir çalışmayı, laboratuvar ortamında gerçekleştirmeyi başardı. ’Zehir’ olarak da nitelendirilen ekmek katkı maddelerine doğal alternatif olan çalışmanın sahibi Nevvar Salih İşgören Vakfı bursiyeri Gürsel Tırpan, çalışmalarını bu hafta sonu gerçekleşecek sınavlarına hazırlandığı süreçte yaptı.

Sabah dershanede, öğlen laboratuvarda
Üniversiteye hazırlık sürecinde sabah dershaneye giden öğlen üniversite laboratuvarında çalışan Tırpan, Prof. Dr. Oğuz Bayraktar danışmanlığında, Arş. Gör. Merve Deniz Köse desteğinde gerçekleştirdiği deneysel çalışmalar sonucunda, zeytin, yumurta ve limontuzu gibi ürünleri kullanarak ekmeği Türk Gıda Kodeksi standartlarına uygun nitelikte, protein ve kalsiyum açısından zenginleştirip raf ömrünü doğal bitkisel ürünlerle 20 güne kadar uzatmayı başardı.
Doğal ve ekonomik
Üniversitelerin dört yıllık gastronomi bölümlerinde, çift ana dalda eğitime imkan veren bir yüksek öğretim kurumunda okumak isteyen, akademisyenlik hedefi belirleyen Gürsel Tırpan, “Doğal yoldan elde edilen ve ekmek üzerine denenen koruyucu” çalışmasının, ülkedeki ekmek sanayicileri ve unlu mamul üreticileri açısından, piyasada kullanılan yaklaşık 17 civarındaki katkı maddesine göre sadece doğallığı ve besin değeri bakımından değil, aynı zamanda ekonomikliğiyle de tercih edileceğine inanıyor.
Destek bekliyor
Lise sürecinde burslarından yararlandığı Nevvar Salih İşgören Vakfına katkısı nedeniyle teşekkür eden Gürsel Tırpan, gastronomi alanında, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak çok sayıda başarı elde etmesiyle de biliniyor. Sonuca ulaşan çalışması için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru sürecini başlatan Gürsel Tırpan, bu konuda İzmir’deki ticaret odaları, esnaf birlikleri, işadamı dernekleri, ekmek üreticileri federasyonu ve ekmek sanayicileri meslek kuruluşları, gıda sektörü yatırımcısı holdingler, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Ekmek ve diğer belediyelerin ekmek üretim kuruluşları gibi AR-GE faaliyetine destek veren kurumlardan veya genç mucitlere-girişimcileri teşvik eden melek yatırımcılardan bu çalışmanın yaygınlaştırılması için destek bekliyor.
