'TRT AVAZ Türk Konseyinin Ortak Medya Platformu Olabilir'

Türk Konseyi Enformasyon ve Medyadan Sorumlu Bakanlar ve Üst Düzey Memurlar Toplantısı'nda, üye devletlerde medya iş birliğini geliştirmek için Eylem Planı'nın oluşturulması ve Uluslararası Türk Haber kanalının kurulması gibi konular müzakere edildi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Akış: 'TRT AVAZ Türk Konseyinin ortak medya platformu olarak faaliyet gösterebilir' TRT Avaz Koordinatörü Sedat Sağırkaya: 'Genel temayül, aslında bu boşluğu (ortak haber kanalının kurulması) TRT AVAZ'ın doldurduğu, daha da güçlendirilmesinin böyle bir ihtiyacı ortadan kaldıracağı düşüncesi ortaya çıktı' AA Yönetim Kurulu Üyesi Ali Türker Pirtini: 'AA olarak 100 yıllık tecrübemizle özellikle Haber Akademimizle eğitimler gerçekleştiriyoruz. Orta Asya'dan 110 basın mensubuna eğitim verdik'

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyine (Türk Konseyi) üye ülkelerin medyada yetkilileri, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Türk Konseyi Enformasyon ve Medyadan Sorumlu Bakanlar ve Üst Düzey Memurlar 2. Toplantısı'nı gerçekleştirdi.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev başkanlığında yapılan toplantıya, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Kazakistan Enformasyon ve Sosyal Kalkınma Bakan Yardımcısı Marat Azilhanov, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Akış, Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Baktygul Noruzbaeva ve üye ülkelerin medya kuruluşlarının yetkilileri katıldı.

Toplantıda Türkiye'yi Akış'ın yanı sıra Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Türker Pirtini, TRT Avaz Koordinatörü Sedat Sağırkaya ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı yetkilileri temsil etti.

Toplantıda, üye devletlerde medya iş birliğini geliştirmek amacıyla Eylem Planı'nın oluşturulması, üye ülkelerin tarih ve kültürüne ilişkin film, dizi ve video materyallerinin hazırlanması, medya temsilcileri arasında temas grubunun oluşturulması, üye ülkelerin ulusal televizyon kanalları temelinde Uluslararası Türk Haber kanalının kurulması gibi konular müzakere edildi.

Türk Konseyi üye ülkeleri haber ajansları arasında iş birliği, kurumun uluslararası medyada yer alması ve üye ülkelerde organize edilen etkinliklere katılım göstererek uluslararası medya alanında varlık göstermesi gibi konuların da tartışıldığı toplantıda, televizyon kanallarının karşılıklı olarak ülkelerin kablolu televizyon ağında bulunması konusunda öneriler getirildi.

Tarihi şahsiyetler ve kutsal mekanlarla ilgili ortak sinema ve belgesel filmlerinin yapılmasının da gündeme geldiği toplantıda, üye ülkelerin televizyon kanalları arasında teknik iş birliğinin geliştirilmesine yönelik protokol imzalandı.

- "Dağlık Karabağ sorununun Konsey üyelerinin medyasında daha çok yer almasını istiyoruz"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasanov, toplantıda yaptığı konuşmada, üye ülkeler arasında medya iş birliğinin geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, bu iş birliğinin üye ülkelerin Avrasya ve dünyadaki çıkarlarını korumaya hizmet etmesi gerektiğini kaydetti.

Entegrasyon için üye ülkelerin birbirlerinin medyasında daha fazla yer alması gerektiğini belirten Hasanov, Azerbaycan olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazır durduklarının altını çizdi.

Dağlık Karabağ sorunundan da bahseden Hasanov, Türk Konseyi üyesi ülkelerin medyasında bu konunun daha fazla yer bulmasını istediklerini söyledi.

Dünyada İslam karşıtlığının güçlendiğini, Müslümanların terörle eş tutulduğunu hatırlatan Hasanov, bu konuda da Türk Konseyi ülkelerinin medya kuruluşlarının beraber hareket etmesi gerektiğini bildirdi.

Hasanov, ortak haber kanalı kurulma düşüncesinin bir sonraki Türk Konseyi Liderler Zirvesi gündemine alınması önerisinde bulundu.

Azerbaycan Radyo Televizyon Kurulu Başkanı Nişirevan Meherremov da konuşmasında ortak haber kanalı oluşturulması konusuna değinerek, başlangıç için TRT AVAZ baz alınarak ortak haber kanalına geçilebileceğini önerdi.

- "TRT AVAZ, Türk Konseyinin ortak medya platformu olabilir"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Akış AA muhabirine yaptığı açıklamada, TRT AVAZ kanalının Türk Konseyi'nin ortak medya platformu olarak faaliyet gösterebileceğini belirtti.

Akış, TRT olarak Türk Konseyi Medya Forumu düzenlemeyi de üstlendiklerini, yakın zamanda bu etkinliğin tarihini belirleyeceklerini ifade etti.

TRT Avaz Koordinatörü Sedat Sağırkaya, Türk Konseyine üye ülkelerin coğrafyalarının kendilerinin ata vatanı olduğunu vurgulayarak, bu bölgelerden yaptıkları programları artırarak sürdüreceklerini dile getirdi.

Birbirleriyle irtibatlarını TRT AVAZ kanalı üzerinden sürdürmek için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini kaydeden Sağırkaya, şöyle devam etti:

"2009'daki Türk Konseyi Toplantısı'nda ortak haber kanalının kurulmasıyla ilgili Nursultan Nazarbayev'in önerisi olmuştu. Biz zaten Türk dünyasının ortak kanalı olma iddiasıyla yayın hayatına başlamış kanal olarak bu boşluğu doldurmaya gayret ettiğimizi iddia ediyoruz. Daha başarılı olabilmemiz için desteğe, yayınlarımızın erişimi konusunda kolaylık sağlanmasına ihtiyaç var. Genel temayül, özellikle Azerbaycan tarafından da önemle vurgulandı, aslında bu boşluğu TRT AVAZ'ın doldurduğu, daha da güçlendirilmesinin böyle bir ihtiyacı ortadan kaldıracağı düşüncesi ortaya çıktı."

AA Yönetim Kurulu Üyesi Pirtini, AA'nın Tük Konseyi ülkeleri arasında iş birliğinin daha da gelişmesi için tüm imkan ve tecrübelerini ortaya koyduğuna dikkati çekti.

Enformasyonun bölge için çok önemli olduğunu vurgulayan Pirtini, "Bu noktada enformasyonu gerçekleştiren basın mensuplarına çok önemli görev düşüyor. Biz de AA olarak 100 yıllık tecrübemizle, özellikle Haber Akademimizle eğitimler gerçekleştiriyoruz. Orta Asya'dan 110 basın mensubuna eğitim verdik. Bundan sonra da eğitimlerin devamını ve iş birliklerini devam ettireceğiz." dedi.

Kaynak: AA