Kapasite Kullanım Oranı

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: 'Kocaeli'de imalat sanayi kapasite kullanım oranı mayıs ayında yüzde 70 olarak gerçekleşti'.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kentte imalat sanayi kapasite kullanım oranının mayıs ayında yüzde 70 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından açıklanan mayıs ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi.

Mayıs ayında kapasite kullanım oranının Türkiye genelinde yüzde 76,3 ile geçen yılın aynı ayına göre 1,6 puan gerilediğini, geçen aya göre ise 1,3 puan arttığını anımsatan Zeytinoğlu, kapasite kullanım oranlarında aylık bazda toparlanmanın devam ettiğini kaydetti.

Zeytinoğlu, oda olarak il genelinde yaptıkları araştırmanın sonuçları hakkında bilgi vererek, Kocaeli'de kapasite kullanım oranının mayıs ayında bir önce aya göre göre 1 puan gerileyerek yüzde 70 seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti.

Yaptıkları ankete katılan Kocaeli'deki firmaların yüzde 66'sının kapasite kullanım oranlarının azaldığını bildirdiklerini aktaran Zeytinoğlu, azalış nedenleri arasında talep daralması ve siparişlerdeki azalmanın gösterildiğini bildirdi.

- "Otomotiv sektörü zirveye oturdu"

Zeytinoğlu, otomotiv sektöründeki yüzde 79,5'lik kapasite kullanım oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna işaret ederek, "Benzer şekilde ilimizde de otomotiv sektörü yüzde 74,7 kapasite kullanım oranıyla zirveye oturdu. Bunun yanında ilimizde metal, makine, plastik ve kauçuk sektörlerinde de kapasite kullanımları ortalamanın üzerinde gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

Kocaeli'deki firmaların iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerine değinen Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 11'i haziran ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 53'ü ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 36'sı azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 17'si dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 66'sı sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 17'si ise azaldığını ifade etmişlerdir."
Kaynak: AA