HUZUR VE BEREKET AYI RAMAZAN - Tescil Yolundaki Lezzet Ramazanda Serinletiyor

Diyarbakır'da tatlı ustaları tarafından yaz mevsimine özgü, yağ ve şeker oranı düşük, şerbeti sütle hazırlanan soğuk baklava, ramazanda da serinlemek isteyenlerin tercihi oldu İşletme temsilcisi Muhammed Çiçek:'Soğuk baklava ramazan ayının vazgeçilmezi, iftar saatlerinin soğuk lezzeti. Yoğun talep üzerine vardiyalarımızı artırarak çalışıyoruz. Türkiye'nin çeşitli illerine sipariş de gönderiyoruz'

HUZUR VE BEREKET AYI RAMAZAN - Tescil Yolundaki Lezzet Ramazanda Serinletiyor
MEHMET SIDDIK KAYA - Diyarbakır'daki tatlı ustaları tarafından yaz mevsimine özgü hazırlanan soğuk baklava, ramazanda serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi oldu.

Tatlı ustaları tarafından sütle hazırlanan hamuru ince ince açılan, içerisine fıstık veya ceviz konulan baklava tereyağ sürülen tepsilerde pişiriliyor.

Yağ ve şeker oranı düşük, şerbeti sütle hazırlanan, derin dondurucuda bir gün bekletilen soğuk baklava, üzerine serpilen kakao ve çikolata tozu ile servis ediliyor. Sıcak yaz günlerinde soğuk tüketilmesi amacıyla hazırlanan baklava ramazanda da vatandaşların tercihi oldu.

İftar sofralarını süsleyen soğuk baklava için yoğun talebe yetişmeye çalışan ustalar günde iki vardiya hizmet sunuyor. Ustaların hünerli elleriyle hazırladığı soğuk baklava talep üzerine Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin farklı illerine de gönderiliyor.

- "Ramazanın vazgeçilmezi"

Soğuk baklava için tescil başvurusu yapan işletme yetkilisi Muhammed Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettikleri baklavanın yağ ve şeker oranının düşük olması, sütlü şerbeti nedeniyle farklı bir aromaya sahip olduğunu, bu nedenle de ilgi gördüğünü söyledi.

"Sıcakta serinleten bir tatlı. Yalnız Diyarbakır'da değil tüm Türkiye'de rağbet görüyor." diyen Çiçek, baklavanın patentini almak için çalışma başlattıklarını belirtti.

Çiçek, 5 ay önce Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yaptıklarını dile getirerek, "Diyarbakır karpuzu, örgü peyniri ve burma kadayıfın ardından soğuk baklava da tescillenirse baklava üreticileri ve vatandaşlar memnuniyet duyacaktır." dedi.

Türkiye'nin her bölgesinden gelen talebi karşılamaya çalıştıklarını anlatan Çiçek, şunları kaydetti:

"Ustalarımız gecelerini gündüzlerine katarak yoğun bir şekilde çalışıyor. Halkımıza en iyi baklavayı sunmaya çalışıyoruz. Onun için yoğun çaba gösteriyoruz. Soğuk baklava ramazan ayının vazgeçilmezi, iftar saatlerinin soğuk lezzeti. Yoğun talep üzerine vardiyalarımızı artırarak çalışıyoruz. Türkiye'nin çeşitli illerine sipariş de gönderiyoruz."

Baklava ustası İhsan Alnaç, soğuk baklavanın lezzetli ve hafif olması nedeniyle çok talep gördüğünü belirterek, "Yeni nesil yiyeceği de diyebiliriz. Çünkü insanlar artık hafif tatlı arıyor. İnşallah Diyarbakır'da tescillenecek." ifadelerini kullandı.

- "İftarda ferahlık veriyor"

Müşterilerden Salih İzgi, soğuk baklavayı çok beğendiklerini, iftarda hafif tatlı tercih ettiklerini dile getirerek, "İftarda ferahlık veriyor. Bu nedenle tercihimiz soğuk baklavadan yana." diye konuştu.

Yusuf Narin ramazanın sıcak günlere denk geldiğini bu nedenle serinleten lezzetlere ilgi gösterdiklerini belirtti.

Arkadaşlarının tavsiyesi üzerine tattığı baklavayı çok sevdiğini anlatan Narin, "Şehir dışına çıktığımda da arkadaşlarıma hediye olarak soğuk baklava götüreceğim." diye konuştu.

Kaynak: AA